A gyorsaság: a másodperc milliomod rész milliomod részének az ezredrésze - Nemzetközi Lézerkonferencia Pécsett • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A gyorsaság: a másodperc milliomod rész milliomod részének az ezredrésze – Nemzetközi Lézerkonferencia Pécsett

Az Európai Tudományos Alap (ESF) március 25-27. között Pécsett tartotta az ultragyors fizikai, kémiai, biológiai folyamatok kutatásának eredményeit bemutató konferenciáját „Femtochemistry-Femtobiology” címmel a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Ifjúság úti Konferencia Központjában. Az Európai Tudományos Alap, amelynek Magyarország is tagja, 2000-2004 között félmillió euróval támogatta ennek az élenjáró tudományos területnek a kutatását: több mint száz laboratóriumban folyó kutatást koordinált, támogatta a kutatócserét, iskolákat, konferenciákat szervezett.

A 4 éves program záró rendezvényére került sor Pécsett. Ezt a programban részt vevő hét magyarországi (szegedi, budapesti, pécsi) kutatócsoport közös tudományos elismerésének lehet tekinteni.

Mind az élő, mind az élettelen világ alapvető jelenségei – emberi léptékkel mérve – hihetetlen gyorsan, a másodperc milliomod rész milliomod részének az ezredrésze alatt (ezt hívják femtomásodpercnek) játszódnak le. A fotoszintézis első lépcsője a növényekben, vagy a látás folyamatában a fénynek ingerületté alakulása ezen az időskálán megy végbe. Ilyen rövid időtartamot mérni, előállítani csak lézerrel lehet. A modern kémia és biokémia eszközt kapott a kezébe ahhoz, hogy az atomok szétbomlását és újra egyesülését „menet közben” megfigyelhessék, befolyásolhassák.

A konferencián 62 külföldi és 22 magyar kutató számolt be legújabb eredményeiről, kicserélték tapasztalataikat és koordinálták a jövőbeli terveiket.

A megnyitón Pécs város képviseletében Póla József önkormányzati főosztályvezető vett részt. A résztvevőket Lénárd László rektor köszöntötte, majd Villy Sundstöm, a program vezetője, a lundi fizikai-kémiai tanszék vezetője foglalta össze a négy év eredményeit.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS