Húsvéti előkészületek a Míves Tojás Múzeumban, a Zengő lábánál, Zengővárkonyban • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Húsvéti előkészületek a Míves Tojás Múzeumban, a Zengő lábánál, Zengővárkonyban

A tavasz közeledtével élénkül a mozgás a Míves Tojás Múzeumban és környezetében. Szorgos kezek válogatják, csomagolják, szállításra készítik elő az országszerte megnyíló mintegy tucatnyi időszakos míves tojás kiállítás anyagát. Múzeumok, művelődési intézmények kedveznek látogatóiknak, közösségüknek a húsvét előtti időszakban a népművészet sajátos kis remekeinek bemutatásával. E kiállítások évről évre növekvő száma és sikere mutatja, hogy a szépség, harmónia tenyérbe simuló apró hírnökei egyenként és csoportosan azt képesek megmutatni, amire az emberek százainak, ezreinek szüksége van a tavasz várás, a húsvéti ünnepekre való felkészülés időszakában.

A Míves Tojás Múzeum a nagyhéten a már hagyománnyá vált tojásdíszítő bemutatójával és „Hímestojás Szeretteinknek” programjával várja vendégeit. Kicsiknek, nagyoknak naponta 10-17 óráig csoportos ajándékkészítő foglalkozásokat vezetnek gyakorlott tojásdíszítők. Minden jelentkező a múzeum által biztosított anyagok felhasználásával, türelmes mesterek írányításával saját kezűleg készíthet hímestojás-kompozíciókat. Aki nem akarja kezét tojásfestékkel színezni, a bemutatót tartó tojásdíszítőket figyelve szintén megismerkedhet az alkotás folyamatával, és más által készített, vásárolt ajándékot is vihet magával. Hímes tojásokat, képeslapokat, fényképes katalógust, leporellót. A múzeum az irodalomkedvelők számára is tartogat meglepetést. A „Nincs több csoda, csak egy, a feltámadás” c. kötetben a XIX. századi jeles magyar írók és költők húsvétról szóló történetei és versei kaptak helyet.

Kellemes kirándulást, hasznos időtöltést a Zengő alján, Zengővárkonyban!

Bármilyen további információval, felvilágosítással szívesen állnak rendelkezésre a Míves Tojás Múzeum munkatársai a 7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos utca 6. címen, a tojas@museum.hu e-mail cím alatt és a 06-72/466-605-ös telefonszámon, valamint a 06-72/566-012-es fax-számon. A Múzeum nyolcnyelvű honlapja a www.tojasmuzeum.ini.hu oldalon tekinthető meg.

Az időszakos kiállítások helyszínei: Hajdúhadház: Földi János Könyvtár (március 2-április 15.), Pécs: Néprajzi Múzeum (április 12-május 6.), Putnok: Holló László Galéria (március 16-április 23.), Bonyhád: Téka Galéria (április 4-április 30.), Békéscsaba: Munkácsy Mihály Múzeum (március 30-április 17.), Mezőkövesd: Matyó Múzeum (március 29-május 28.), Budapest: Országos Evangélikus Múzeum (március 29-szeptember 30.), Ózd: ÁMK Galéria (március 21-április 20.), Vaja: Vármúzeum (március 10-április 20.), Siófok: Dél-Balatoni Kulturális Központ (március 28-április 19.), Budapest: Antenna Hungária – Átrium Galéria (március 27-április 7.), Budapest: Mezőgazdasági Múzeum (április 1-április 23.).


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS