A Tüke Fenomén mostantól mindenkié! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Tüke Fenomén mostantól mindenkié!

Aki kötődik Pécshez, az utóbbi hónapok során szinte biztos, hogy valamilyen formában kapcsolatba került egy titokzatos filmmel, melynek középpontjában a város áll. Ez a Tüke Fenomén. A film beszédtémává vált a városban, és nem csak a filmművészet kedvelői, vagy a lelkes lokálpatrióták körében: a ritkán megtartott vetítések híre mindig százakat vonzott. Mégis többségben voltak az „X. Y. állítólag hallott valakiről egy ismerősétől, aki már látta a filmet”-jellegű mondatok. Teljes terjedelmében csak az igazán szerencsések láthatták, a kevés nyilvános bemutatás egyikére a 2010-es CinePécs fesztiválon került sor. Jó hírünk van: a filmet mostantól teljes terjedelmében mindenki megtekintheti!

A Pécset vizsgáló kreatív dokumentumfilm az alkotók megfogalmazása szerint a szőnyeg alá söpört anomáliák, rejtélyes jelenségek nyomában jár. Az alkotás azonban ennél sokkal több – mondja ezt jelen sorok szerzője, aki nem csak lokálpatriótának vallja magát és valóban „Pécsi Tüke” –, a város lelke tárul fel a néző előtt a megszólaló riportalanyokon keresztül. A filmben két tucat interjúalany mondja el gondolatait, többek között az urán különös sugárzásáról, a pécsi Cirfandli szőlők gyökérzetéről és egy Fakeman elnevezésű endogén retrovírus tehetségre gyakorolt hatásairól. Százados Miklós rendező filmjében mások mellett olyan Pécshez kötődő személyek vallanak elsőként a valóság e szeletéről, mint Lakner Tamás, Kamarás Iván, Lovasi András, Katus Attila, Rátgéber László, Jakabos Zsuzsanna, Beck Zoltán, Takáts Eszter és Vujity Tvrtko.

A film 2010-ben első díjat kapott az 57. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb kreatív dokumentumfilm kategóriában. A Tüke Fenomén állami és szponzori támogatás nélkül készült el. Az alkotók: Ambrózy Péter, Bognár Tamás, Csáky Zsadány, Erős Edit, Faragó Zoltán, Németh Gábor, Samu Mihály, Szathmári Tamás, Százados Miklós, Tarr Péter. A Tüke Fenomén alkotói keményen megküzdöttek érte, hogy nyilvánosságra hozhassák felfedezésüket, amely minden bizonnyal alapjaiban változtatja meg sokunk pécsiséghez fűződő viszonyát.

A film honlapja: www.mikedude.hu

Tekintse meg a filmet itt:


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS