Ugrás a sötétbe • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ugrás a sötétbe

Kocsis Zoltánnal, a világhírű zongoraművésszel az I. Kaposvári Kamarazenei Fesztivál második napján beszélgetünk 2010 augusztus 11-én.

Művész Úr! Miben különbözik a mostani fesztivál a többiektől?

Kocsis Zoltán

Minden első fesztivál egy ugrás a sötétbe. Nem tudni, milyen közönség lesz, a fesztivál irányvonala megfelel-e azoknak a tendenciáknak, amelyek jelenleg a világ zenei életét irányítják. Kérdéses az is, hogy fog-e igazán a helyi közönség és a művészeti irányvonal találkozni. Két koncert zajlott le, de elmondhatom, életemben még ilyen sikert nem láttam. Olyan módon voltak vevők a kaposvári színházban a hallgatók a produkciókra, amelyikben meglehet négy stradivári is szólt a színpadon és nemzetkőzi művészek játszottak, az előadás olyan egységet, olyan koncepciót mutatott fel, amit úgy jellemezhetek: ellenállhatatlan volt.

Kocsis Zoltán és Szarvas István

Kocsis Zoltán és Szarvas István

Mi a véleménye arról, hogy harangzúgás miatt meg kellett szakítani a Kreutzer-szonátát, milyen lett volna e nélkül?

Azt kell mondanom, annak ellenére, hogy a Kreutzer szonáta első és második tétele között szünetet kellett tartanunk, véleményem szerint egy olyan produkciót sikerült véghezvinni, amely teljes mértékben lekötötte a publikum figyelmét. Amit most mondok, az egy fikció: abban az esetben, ha huszonöt perccel korábban kezdünk és nem kell szünetet tartanunk a harangzúgás miatt és egyben befejezzük, a Joshua Bellel előadott teljesítményünk koncentráltabb lett volna, de így sem volt rossz.

Volt már ehhez hasonló esete, hogy meg kellett szakítani előadását?

Válaszom egyértelműen igen. Tavaly, inkább tavaly előtt, a miskolci fesztiválon Csajkovszkij második szimfóniája harmadik tétele előtt megszólalt a harangszó. Nem szabotás volt, hanem esküvő. A scherzo előtt ez erősen ciki volt. Kivártuk és elkezdtük elölről. Egy másik hasonló eset. Rachmaninov szóló lemezem készítettük Németországban Neumarkban. Itt ötven percenként volt harangszó. Ezért 45 perces etapokban vettük fel.

Mi a véleménye a fesztivál jövőjéről?

Azt hiszem, hogy maga az a tény, hogy itt megtörténhet olyasmi, ami máshol nem, garantálja azt, hogy a rendezvény időtlen időkig ellehet abban az esetben, ha fennmarad az a hit, amelyet a fesztivál lebonyolítói képviselnek. Szilárdan hiszem azt, hogy a fesztivál tartós és minden évben egyre jobb lesz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS