Erdő Péter: A Santa Balbina templomba haza megyek • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Erdő Péter: A Santa Balbina templomba haza megyek

2011. január 24-én került átadásra a budapesti Központi Papnevelő intézet dísztermében a Szalézi Ferencről elnevezett kitüntetés. Az ünnepség után Erdő Péter bíboros válaszolt lapunk kérdéseire.

Eminenciás uram, 2010. október 13-án Rómában, a Santa Balbina-templomban járt. Milyen érzésekkel lépett be ebbe a templomba?

Erdő Péter a szerzővel

Nagy örömmel, s mint aki haza megy. Az embernek a címtemploma sok szempontból nagyon fontos. Rendszeresen szoktunk imádkozni ott. Azok a munkatársak, akik minden nap délben odamennek imádkozni, közben Magyarországért is imádkoznak. Ha ott vagyok, akkor velük együtt végezzük az imát, és ezért külön jó érzés találkozni velük.

Ez az év a Család Éve. Mit jelent ez Önnek?

A Püspöki Kar azért minősítette az idei esztendőt a Család Évének, mert úgy látjuk, hogy Magyarországon még az európai átlagnál is nagyobb a demográfiai válság és probléma. A családok szétzilálódása igen előrehaladott folyamat. Tehát mindenkinek, minden jó akaratú embernek össze kell fogni, hogy ez a folyamat megforduljon. Mert a család nemcsak a gyerek születésének, a fizikai növekedésének a helyszíne, hanem ott tanuljuk meg az emberi szeretet viselkedésmintáit, ott válunk a társadalom számára hasznos, közösségi, szolidáris emberekké, ott adjuk át a nyelvünket, a kultúránkat. Tehát, ha tetszik, lehet, hogy nyelvében él a nemzet, de ez a családokon keresztül hagyományozódik át. Valóban nagyon fontos, hogy a családoknak a vállalása és a nevelés ne egy félelmetes feladatként jelentkezzen a fiatalok előtt, hanem lássák meg a szépségét, és érezzék meg, hogy az egész társadalom szolidáris velük, amikor családot alapítanak.

Ön a beszédében több nagyon érdekes gondolatot mondott, amire különösképpen fölfigyeltem. Jelenleg Magyarország az EU soros elnöke, amelyben az egyháznak is jelentős szerepe van. Ugyanakkor komoly problémák is felmerülnek. Épp olvastam az egyik egyházi újságban, hogy az EU kiadott egy olyan naptárt, amelyben nem szerepelnek a keresztény ünnepek. A francia püspökség föl is emelte a szavát emiatt. Mi mit tudunk tenni az EU-elnökség során, hogy a kereszténység nagyobb súlyt kapjon az EU területén? 

Igen, az első kérdés az, hogy miért muszáj ilyen naptárakat kiadni? Másodszor, ha adnak ki naptárt, és abban a vallási ünnepeket felsorolják, csak pont a keresztényekét hagyják ki – tudniillik más vallásoknak az ünnepei benne voltak –, ez nem felel meg az Európai Unió kulturális azonosságának, ez semmiképpen nem elfogadható. Adhatnak ki olyan civil naptárt, amelyben vallási ünnepeket nem említenek. Volt erre példa Magyarországon is, ez évben is jelentek meg ilyen naptárak. Aki ezt óhajtja, az ezt használhatja, de hogy az Unió nevében, és a pénzéből egy olyan naptárat adjanak ki és terjesszenek, amiben sok vallásnak az ünnepei föl vannak tüntetve, csak a keresztény ünnepek maradnak ki, ez semmiképpen nem elfogadható.

Őszentségével kapcsolatban két könyv is meg fog jelenni. Az egyik könyv egy interjúkötet: A világ világossága – a Pápa, az Egyház és az idők jelei (XVI. Benedek pápa beszélgetése Peter Seewalddal). A másik pedig a Názáreti Jézus második kötete, amit XVI. Benedek írt. Kérdésem, hogy ez a két kötet meg fog jelenni magyarul is?

Természetesen igyekszünk minél hamarabb lefordítani ezeket. Az interjúkötetet én még csak németül kaptam meg, az is nagyon érdekes, az eredeti nyelv frissessége miatt. A Szentatyának nagyon gazdag és szép stílusa van az anyanyelvén, ezért is élvezet őt olvasni. Hamarosan megjelenik magyarul is. A Názáreti Jézus első kötete pedig már korábban megjelent. Remélem, mielőbb megjelenik a második is majd. 

Az interjúkötettel kapcsolatosan beszéltem Semjén miniszterelnök-helyettes úrral. Van nekem egy álmom: szeretnék két-három kérdést Őszentségének elküldeni a Vatikánba. Azt mondta, hogy beszéljem meg Önnel is. Mit tetszik ehhez szólni? Elképzelhető-e ez? 

Attól függ, hogy ezek milyen jelegűek. A Szentatya igen ritkán ad interjút, és most is olyan újságíróval készült ez a kötet, akit nagyon régóta ismer, tehát messze azelőtt, hogy pápává választották, már találkoztak, ez a nyolcadik-tizedik kötete. Tehát nem tudok jóslásba bocsátkozni, hogy ennek mi lesz az eredménye.

Tetszene tudni segíteni? 

Az, hogy eljusson, nem probléma. A kérdés az, hogy vállalja-e a Szentatya, vagy nem. 

Mert két-három kérdést akkor el fogok juttatni. Még ha egy-két év múlva kapok választ rá, az sem gond. Az a fontos, hogy jöjjön valami válasz rá – hogyha ezt nem tetszik badarságnak tartani.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS