Mezítláb a fűben - Ördögkatlan Fesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Mezítláb a fűben – Ördögkatlan Fesztivál

Ördögkatlan Fesztivál – 2011. augusztus  3-7.

Bizonyára sokféleképpen vélekedünk arról, mitől jó egy fesztivál: van, aki a százezres tömegeket mozgató hiperbulikat kedveli, van, aki a különböző szubkultúrák tematikus fesztiváljait, a legelvetemültebbek nyilván a különböző ételek-italok köré szerveződő (dinnye, prósza, rétes, langgalló, hurka, kolbász, sör, bor, pálinka) szerelmesei. Ezek a mulatságok tapasztalt országjárók szeme előtt születnek, nőnek, pusztulnak le vagy múlnak el, sokan vesztik el lényegüket vagy húzzák le a rolót végleg a pénzhiány, az érdeklődés megcsappanása vagy belső viszályok miatt.

Mezítláb a fűben - Ördögkatlan Fesztivál

Mezítláb a fűben - Ördögkatlan Fesztivál

A rendezvények visszatérő problémája talán a tartalom elvesztése: ami a programkínálatot illeti, általánosságban az éjszaka őrjöngés, nappal lábadozás felé tendál, koncert-diszkó-eszemiszom-másnaposság, és kész. Néhány fesztivál nem tud sokkal többet adni egy szimpla szórakozóhelyek közt végigvedelt néhány napnál, a sátrak között lengedező furcsa füstöt leszámítva… Inni azonban otthon is lehet.

Idén negyedszerre nyitja meg kapuit az Ördögkatlan Fesztivál, Villány, Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya közös ünnepe, amely kicsit bonyolultabb az általános éjszakai züllésnél: nem hallhatunk egyszerre négyféle elektronikus muzsikát toitoiok előtti hosszú sorokban állva, nem hívhatjuk meg frissen szerzett kedvesünket kártyával vett italokra szemétkupacok közt egyensúlyozva, nincs wifi minden ház udvarán és kéregető punk minden sörpultnál. A Katlan sokkal inkább az a hely, ahol sátrat verhetsz a focipályán a nagyszínpad mellett, és nem zavarod a helyieket; ahol nem a két lábon járó pénzeszsákot, hanem a vendéget látják benned; ahol az egyik színházi előadással megvárják a másikról érkezőket; ahol nem forgatják ki a táskádat, nem hoztál-e idegen italt; ahová a fellépők nem haknizni járnak, hanem megszólítható emberek, élükön a díszvendégekkel (a majdnem végig betáblázott Lovasi András; a fesztivál védnöke, Törőcsik Mari; a születésnapját itt ünneplő Korniss Péter; a Kossuth-díjas Berecz Andás; valamint Kárpátalja élő kulturális szelleme) és a fesztivál csíkos-mezítlábas szervezőivel Bérczes Lászlóval és Kiss Mónikával.

Ördögkatlan Fesztivál

Ördögkatlan Fesztivál 2011

Az Ördögkatlan Fesztivál korosztálytól függetlenül desztillálja a (szűkebb és tágabb értelemben vett) környék összművészeti termését, mindemellett a négy évszak legemberközelibb nagy rendezvénye tud lenni immár negyedik éve, a programkínálaton nem észrevehetően egyre kisebb kölségvetéssel bár, de törve nem. A Katlan, amelynek Cseh Tamás immár örökös védnöke, ahol a buszon Scherer Péter fogadja a gyanútlan fesztiválozót, ahova Kiss Tibi és Háy János már-már hazajár, ahol egy színpadon férnek meg távoli tájak és a Kárpát-medence dalai, ahol a helybéliek legendás borokat kínálnak hófehér pincesorokban; a Katlan minden művészetek Jurassic parkja.

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapja
Ördögkatlan a Facebookon


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS