Szita: Az élsport és szabadidősport egyaránt fontos • Hetedhéthatár

Sport

Szita: Az élsport és szabadidősport egyaránt fontos

Somogy megye és Kaposvár sportjával ismerkedtek az évenkénti Dunántúli Sportújságíró Találkozó résztvevői június második hetében.

A sportújságírók a megyeszékhely városházáján először Szita Károllyal, a város polgármesterével és sportvezetőkkel találkoztak

A vendégek elsőként tájékoztatást kaptak a somogyi sport helyzetéről, majd a megyeszékhely kiemelt egyesületei kerültek terítékre. Szita Károly polgármester elmondta: a szabadidősport területén is nagy előrelépést vár.

Somogy megye sportja nem csak sokrétű, hanem eredményes is – hangzott el a Megyeháza címertermében. A megye vezetése az elmúlt évekhez hasonlóan sportbarát, így támogatja a verseny-, a diák- és a szabadidősportot is.

– Szegénységünk mellett igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a sportot segítse a megye, segítsék a várost, sokszor erőn felül is – fogalmazott Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megye sportolói több sportágban is világbajnoki címig jutottak 2009-ben. A nem olimpiai sportágak kiemelkedően teljesítettek.

– Sportszövetség 26 van a megyében, élsport szintű tevékenység mégegyszer ennyi sportágban folyik – közölte Lomnici Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat Sport Iroda vezetője.

A program a Rákóczi Stadionban folytatódott, ahol három nagy kaposvári klub vezetőivel cseréltek eszmét a vendégek Kaposvár sportja került terítékre. A város első embere ide is elkísérte a vendégeket. Szita elmondta: a közgyűlés kiemelten támogatja a Rákóczi FC (labdarúgás), a Kaposvári KK (kosárlabda) és a Diamant Kaposvár (röplabda) csapatát. Majd hozzátette, az élsport mellett a szabadidősport is legalább annyira fontos.

– Ahhoz, hogy a legtöbb kaposvárit sikerüljön rávenni, hogy tegyen valamit az egészségért, megfelelő infrastruktúra kell. Ebben a város nagyon nagyot lépett előre az elmúlt öt-hat esztendőben – tette hozzá Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A találkozón jelenlévő Földvári Pétertől, a Diamant technikai igazgatójától megtudtuk, hogy csapatuk 11. alkalommal hódították el a bajnoki címet, és tizenkettedszer a Magyar Kupát.

A találkozó második napján a sportújságírók kilátogattak az ország egyik legszebb, legmodernebb, és legnagyobb lovascentrumába (Lovasakadémiára) ahol immár több, mint két évtizede rendeznek díjlovagló világkupát, de volt már itt ifjúsági Európa-bajnokság és lovastorna-világbajnokság is.

Délben a Corso étteremben együtt ebédeltek Gáspár Réka triatlonistával – pontosabban ironmanekkel – akinek távja 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, maratoni, azaz 42 km futás.

A következő állomás Balatonboglár volt, ahol a megye legnagyobb teniszcentrumát, illetve a nemrég újjávarázsolt teniszcsarnokot tekintették meg a vendégek. Itt tizennégy pálya van. A következő állomás a sportcsarnokkal összekötött uszoda volt, ahol debütált a női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya Mátéfi Eszter.

Koradélután Szölöslakra vezetett az út, ahol kulináris élvezetek, házi disznótoros és finom borok fogadták a delegációt Trunkó Ferenc házában magyaros vendégszeretettel. A vacsorát követően Szántó László, a Balaton átúszás (Révfülöp-Balatonboglár) szervezőbizottságának elnöke a szervezés kulisszatitkairól tartott tájékoztatatást.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly kézséggel válaszolt kérdéseinkre.

Polgármester Úr! Tíz évvel ezelőtt beszélgettünk, köszönöm a lehetőséget!

Igen emlékszem, várom a kérdéseidet István.

A városházán tartott előadásodban hangsúlyoztad, hogy a tömegsportot, a diáksportot kiemelten fontosnak tartod. Mi a véleményed arról a miniszteri elképzelésről, hogy az általános iskolában legyen minden nap testnevelés?

Én támogatom ezt a javaslatot, de biztosítani kell a megvalósításhoz a feltételeket – például infrastruktúra, testnevelő tanárok stb.

Mennyire vagy elégedett az élsporttal?

Büszke vagyok sportolóinkra, röplabdázóink bajnokok. Focistáink is és kézilabdásaink is NB I-esek, vannak világbajnokaink is, pl. Kovács Zsófia uszonyos búvárúszó, Gyenesei Leila öttusázót is említhetem. Kitűnő sportoló Sáfrán Mihály kenus, vagy Kassai Lajos lovasíjász.

Mondok egy pozitív és egy negatív itteni tapasztalatot.

Hallgatlak.

A taxi a Welness szállóból ötszáz forintért hozott. Pesten jóval többet fizettem volna.

Mi volt a negatív?

Szerettem volna egy nappal előbb buszjegyet venni a buszpályaudvaron – közölték, hogy nem lehet.

Köszönöm az információt, majd utánaérdeklődöm.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS