Török fotók a pécsi Walzer kávéházban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Török fotók a pécsi Walzer kávéházban

Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában a Walzer Kávéház adott helyet a Hetedhéthatár online magazin szerkesztőjének, Komlós Attila fényképbemutatójának. A szinte minden pécsi médiában meghirdetett kiállítás megnyitóján megtelt a süteményiről is híres helység. A fotókon Kappadókiában, Törökország mesebeli tájain készült felvételekből tekinthető meg május 14-től június 13-ig mintegy két tucat képből álló válogatás. A képeken többek között Göreme, Uchisar, a Zelve-völgy fantasztikus sziklaképződményei és barlanglakásai jelennek meg, de láthatjuk Kappadókia jelképeit, a tündérkéményeket, valamint a mindennapi élet érdekes pillanatait.

Ács Attila (jobbról) és Komlós Attila a megnyitón

A kiállítást Ács Attila, a Magyar-Török Baráti Társaság titkára nyitotta meg, akinek beszédéből idézünk néhány gondolatot: – Itt és most jó baranyainak, pécsinek lenni. Jó, mert 2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa rangot birtokolja Isztambullal és Essennel egyetemben. A 2010-es programév májusi kulturális eseményei, mint ismert Utazás a török félhold körül gyűjtőnév köré szerveződnek. Gratulálok a Walzer Kávéháznak, hogy befogadta a most megnyíló kiállítást, megköszönöm a Művészetek és Irodalom Háza vezetőjének és programszervezőinek, hogy programjaik kísérő rendezvényeiként Törökország egy szeletét bemutató képekből álló fotókiállításnak teret adtak, csak azért vagyok egy kicsit szomorú, hogy ez nem nekünk szigetváriaknak jutott eszünkbe.

A megnyitó közönsége

Elhoztam és ezúttal tolmácsolom a történelmi kisváros Szigetvár művészpártoló polgárainak, illetve az általam képviselt Magyar – Török Baráti Társaság (MTBT) szigetvári tagozata tagjainak jókívánságait. Elnökünk Horváth László, a Török Köztársaság tiszteletbeli konzulja csak azért nincs körünkben, mert ezúttal is diplomáciai úton Törökországban van. Nevében kívánom, hogy városuk szépüljön, gazdagodjon, tervezett programjaik maradéktalanul valósuljanak meg, rendezvényeik legyenek telt házasak, külföldiek által is látogatottak. Tájékoztatom Önöket, hogy a szigetvári MTBT tíz évvel ezelőtt szerveződött, hogy a magyar és a török nép együttműködésének egyfajta kovásza, kultúrkapcsolatainak segítője legyen. Az itteni program úgy gondolom céljaink szerinti.

Szarvas István Ács Attilával beszélget

A művészet egyfajta kifejezési forma, egyfajta jelbeszéd, amihez nem kell tolmács, nélküle is érthető és értelmezhető. A művészet, így a fotózás és fotóművészet a vizuális kultúra része. A fotó egyfajta végtermék, egyfajta üzenet szemlélője számára. Üzenet, kornyomat. Kornyomata annak az időszaknak, amelyben keletkezett. A fotózás a pillanat művészete, az adott pillanaté, amely megismételhetetlen. Vele és általa a természet, benne az ember, az ember által épített környezet egy-egy pillanata jeleníthető meg. Sokan fotóznak, de csak kevesen tudják ezt a műfajt művészi szintig fejleszteni.

Hámori Gábor pedagógus kollégám, pécsi fotóművész Pécs Madártávlatból című könyvéből idézek, aki találóan fogalmazott. A kép igazi jelbeszéd: úgy nézni és látni valamit, ahogy azt csak egyvalaki tudja. Ez a valaki a keresővel néz, de teljes lényével lát. S mi van az objektív oldalán? Az, amiben a fotós szépet, jót, játékosságot, nyugalmat, netán meghökkentőt, szomorúságot, vagyis érzést lát. A fotózás a pillanatnyi érzések megragadása, a kép pedig az érzés maga – szól az idézet.

A kávéház

Szarvas István (b) Komlós Attilával a megnyitó után

Komlós Attila 2006-ban járt Törökországban, s az ország szívében, Kappadókiában tett látogatásáról a Hetedhéthatár magazin több számában lehetett folytatásos beszámolóját elolvasni. Képei egy csodavilágba visznek el bennünket. Láthatjuk, s gondolatban odaképzelhetjük magunkat azokba a sziklaképződményekbe, barlanglakásokba, tájakra, ahol útja során megfordult. Gépével megörökített utcai életképeket, templomokat és templombelsőket.

Az itt kiállított munkák azt bizonyítják, hogy készítője a fotózás jeles képviselője, gépe profi kezelője. Tudja, mit kell meglátni és megláttatni. Képe mögött ott van a gondolat. Ez a gondolatot kívánom mindenkinek, hogy találja meg!

S míg a többiek a török zene mellett gyönyörködtek a képekben, Attila kedvenc vízipipájával pöfékelve válaszolt kérdéseinkre, amit a későbbiekben közlünk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS