Szarvas István | 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – 2012. február 2–6.

Kultúra, művészet

9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – 2012. február 2–6.

A Nemzetközi cirkusz ünnep Budapesten világraszóló esemény, a világ cirkuszfesztiváljai között dobogós – mondta Kristóf István cirkuszigazgató a beharangozó sajtótájékoztatón.

A 16 éve útjára indított, hagyományosan kétévente megrendezett Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazi ünnep – és komoly verseny a résztvevő artisták számára.

Míg a közönség szórakozik, a világ különböző országaiból érkező cirkuszigazgatók és ügynökök új tehetségek után kutatnak. Az elmúlt években a Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak köszönhetően számos artista világhódító karrierje indult a Fővárosi Nagycirkusz porondjáról.

A 9. Cirkuszfesztiválra 18 országból érkeznek artisták – többek közt Kolumbiából, Örményországból, az Egyesült Államokból, Kubából, Kanadából, Finnországból, Belgiumból, Svájcból és Oroszországból.

Idén öt magyar produkció száll versenybe. Fellépnek akrobaták, zsonglőrök, légtornászok, bohócok, bűvészek és a porondról nem hiányozhatnak a kutyák, párducok, oroszlánok sem. Az artisták két csoportra osztva versenyeznek, produkcióik két műsorban láthatók.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zárónapján, február 6-án, a gálaelőadáson vehetik át a díjakat a verseny legjobbjai. A zsűri egy arany, két ezüst és három bronz díjat oszt ki. A szakmai zsűri mellett idén gyermek- és médiazsúri is értékeli és díjazza a produkciókat.

A fesztivált záró gála díszvendége a Németországból érkező Semen Shuster bohóc (Hush Ma Hush).

A Cirkuszfesztiválhoz kiegészítő programok társulnak: A cirkusz és szociális funkciója címmel konferencia lesz a hazai és nemzetközi tapasztalatokról. A konferencia bevezetőjét Alessandro Serena, a Milánói egyetem cirkusztörténész professzora állította össze.

Kiállítás Bácsi Róbert László fotóiból amelyek 2009-ben a 120 éves Fővárosi Nagycirkuszban készültek.

Fesztivál Plussz 2012. február 11-március 11.

Alig ér véget a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, máris műsoron a Fesztivál Plussz a Fővárosi Nagycirkuszban.

A Fesztivál Plussz látványos nemzetközi műsorral örvendezteti meg azokat, akik lemaradtak a Nemzetközi Cirkuszfesztiválról. A plakáton látható Natalie Enterline igazi világsztár. Az amerikai batonforgató gyermekként táncolni tanult szülei iskolájában, majd New Yorkban. A nyolcvanas években találkozott a legendás zsonglőrrel, Francis Brunn-nel, akinek évtizedeken át partnere volt. Natalie Enterline a világ leghíresebb varieté színházaiban – például a párizsi Lidoban, a frankfurti Tigerpalastban – és cirkuszaiban lépett fel a már védjegyévé vált kellékeivel: a piros kalappal és a sétapálcával.

Mesebeli világot teremt Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, amely a 4. Moszkvai Cirkuszfesztivál arany díját nyerte el 2009-ben.

A régi kastély romjai című produkció egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel. A Fesztivál Plussz című előadás nézői nevethetnek bohóctréfákon, izgulhatnak az akrobaták mutatványain, ámulhatnak a zsonglőrök gyorsaságán.

Bővebb információ és jegyvásárlás a www.fnc.hu honlapon.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – 2012. február 2–6.”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés