Hetedhéthatár | Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Pécsett a Csontváry Múzeum

Kultúra, művészet

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Pécsett a Csontváry Múzeum

Két hónapon át tartó felújítást követően 2012. január 31-én újból megnyitotta kapuit a pécsi Csontváry Múzeum. A festőművész életművéből 42 műtárgyat – 28 festményt és 14 grafikát – felvonultató gyűjtemény látványos, a művek értékéhez méltó környezetben várja a látogatókat. A munkálatok során a parkettát felcsiszolták és lelakkozták, a kiállítótermek falai vöröses-okkeres árnyalatot kaptak. Új megvilágítási rendszer került beépítésre, mely kiemeli, “tüzesebbé teszi”  a festményeket. A megnyitót megelőzően a tárlat anyagát átrendezték, a képek közötti kapcsolatok újraértelmezésével mostantól új összefüggésrendszerben kerülnek bemutatásra a művek.

Az élményt adó megnyitóünnepségen a pécsi kulturális élet jeles képviselői, művészettörténészek, múzeumi szakemberek, érdeklődők között örvendetes módon igen sok diák, fiatal vett részt. Bertók László Kossuth-díjas költő megnyitó gondolatait követően elmondta Villanyvilágított fák Jajcéban című költeményét – utalva egy, a festménnyel kapcsolatos személyes történetre, valamint arra, hogy Csontváry születésének 120. évfordulója és a múzeum megnyitása alkalmából a Jelenkor folyóirat a festőnek szentelte 1973 szeptemberi számát. A költészetet zenei és táncművészeti produkció követte, Kurucz Réka hegedű és Sándor Péter “Teve” gitármuzsikájára “A Hetedik” Kortárs Táncműhely tagjainak mozgásművészeti előadását tekinthette meg a nagyszámú közönség. Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát és festményeinek különleges világát Nagy András muzeológus, esztéta ismertette az érdeklődőkkel.

Komlós Attila felvételei a megnyitón készültek.

A megnyitó közönsége

Bertók László

"A Hetedik" Kortárs Táncműhely előadása

"A Hetedik" Kortárs Táncműhely előadása

Sándor Péter muzsikál, a háttérben Csontváry Mária kútja Názáretben c. festménye

Nagy Tarpatak a Tátrában

Baalbek

Római híd Mostarban

Castellammare di Stabia

Nézd, milyen szép az ott!

A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben

Magányos cédrus

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Pécsett a Csontváry Múzeum”


  1. Szörnyűség, amit a nagyobb felületű képekkel az új világítás technikával műveltek. A csodálatos Baalbek lényege, impozáns jellege és az élmény elveszik azáltal, hogy négy hatalmas spot-lámpával világítják meg a kép felső egyharmadát.
    A maradék kétharmad – egyben a kép lényegi része – teljesen háttérbe szorul, a látvány élvezhetetlen. Sürgősen ki kellene javítani ezt a hibát.

    Hozzászóló: Steiner Dóra | 2017. augusztus 23., 11:25

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés