„Aki feltalálta a rövid élet titkát” - Darvas Szilárd-emlékest • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Aki feltalálta a rövid élet titkát” – Darvas Szilárd-emlékest

Frankfurt, 2012. január 21. ─ szabálytalan beszámoló a Darvas Szilárd-emlékestről

Én ugyan ritkán szoktam Steinbachból Frankfurtba villamosozni egy rendezvény vagy koncert kedvéért. Bálozni meg lehet idehaza is.

Darvas Szilárd

Mégis nagyon megörültem, mikor a minap megkaptam a Frankfurti Német-Magyar Társaság meghívóját Darvas Szilárd (19091961) emlékműsorára. Azt hiszem, nehezen találnék valakit az idősebbek közül, aki ne röhögött volna már annak idején a konferanszait hallgatva, a szombatesti rádiókabaréban.

Egyébként már odamenet megtréfált bennünket a frankfurti időjárás; jobban mondva előkészített az esti vidámságra. Amikor a villamosmegállótól a Saalbau kultúrcsarnokig érkeztünk, elkapott egy jókedvre derítő bővizű zápor írnám, ha levelibéka lennék, de így, csak szaladtunk az asszonnyal. Nem csoda, hogy jó korán megérkeztünk. Az útmutatón leolvastuk a műsor címét, amit a vátesz humorista tréfája sugallt: „Aki feltalálta a rövid élet titkát”. Ugyanis egy reggel ezt állítva magáról, lépett be Darvas Szilárd a Ludas Matyi szerkesztőségébe. Persze, hogy derültek a kollégái. Ők se gondolták, hogy majd a zseniális költő-humorista barátjuk élete ötvenegyedik évében öröklétre cseréli a mikrofont. Az emlékezetére rendezett műsorban, a műveiből kötött csokrot fia, Darvas Ferenc Erkel-díjas zeneművész és Cserna Csaba színművész. A virágokat egyébként Csaba válogatta egyenként a bukétába.

Ahogy beléptem a terembe, rögtön észrevettem a falmelletti, hosszú asztalsoron a kisebb csoportokban ácsorgó borosüvegeket. Időnként azért fenségesen lepislogtak a tányéron terpeszkedő libazsíros kenyerekre.

Még jó, hogy a feleségem nem engedett enni; később kiderült, hogy csak a műsor utánra van. Akkor se mindenkinek persze lehet, hogy nem így volt, mert sietnünk kellett, hogy elkapjuk az utolsó buszt majd a végállomáson.

Az érkező közönségből az ismerősök nagy ujjongással köszöntötték egymást, s csak akkor lett csend a székek között, mikor Darvas Ferenc, az eddig csendesen billegő billentyűkbe bele nem csapott: elkezdődött a műsor!

Én mondom, nagy mágus ez a Cserna Csaba! Rögtön az elején megígérte nekünk, hogy most visszavarázsol bennünket ötven évvel korábbra. Persze, hogy elmosolyogtam, hiszen akkor még fürtökben lógtak a felnőttek a villamosról, én meg ingyen tujáztam a villamos ütközőjén; s a fagylaltot is ötven fillérért nyalhattam gombóconként.

Na, a műsorról: elhangzott már a „Konferansz a nevetésről”, aztán az „Autósokról”, s a „Ponyvaregény” című vers, aminek Darvas Ferenc komponált remek dallamot, de a közönség nem engedett fel. Sőt a műsor további részében sem; már csak azért sem, mert nem is kellett nekijje. Ugyanis elejétől végig együtt mulatott, nevetett, szórakozott a két művésszel. Biztos, hogyha akkor a mennyei kocsmából Darvas Szilárd letekint a földre, jókedvében finom mosollyal rendel egy rundot az uraknak.

Nekem különös emléket idézett „A villamos balladája”, amit Darvas Ferenc komponált. Szinte hallani véltem gyermeki álomszerelmem, Mezei Mária hangját, ahogy a „Balladát” énekli.

Darvas Ferenc

Egyébként nem csoda, hogy a közönség is részt vett a műsorban. Hiszen a dalokat, mint például „Énmellettem elaludni nem lehet”, „Nem wurlitzer a verkli”, „Én nem akarok mindenáron férjhez menni” ismerték. A fiatalabbak is énekeltek, ugyanis Darvas Ferenc a zenei intervallumokban gyorsan előmondta a következő szövegrészt, míg Cserna Csaba Karajant megszégyenítő virtuozitással vezényelte az össznépi kórust. Annyira jól szórakoztunk, hogy észre se vettük, hogy a két művésznek már rég lejárt a munkaideje. Miután a többszöri ráadásra még Darvas Ferenc elénekelte a „Százlábút”, s Cserna Csaba egy Kellér Dezső-konferanszt adott elő, amivel ki- és megérdemelten, lerogyhattak a székükre.

A műsor után, ahogy felvettem a kabátomat, elképzeltem, hogy hazafelé még beugrok a közértbe kétforintos kolbászt venni, na meg egy kenyeret háromér’, aztán a talponállóban bedobok egy korsó sört háromötvenért, de aztán véletlen a tükörbe pillantottam. Egy ősz hajú pasas bámult vissza rám. Igaz is: az időkerék csak az előadás végéig tart.

___________________

Egyébként, aki lemaradt az előadásról, még megtekintheti február közepétől a Sanyi és Aranka Színházban Budapesten, Lukáts Andor rendezésében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS