Peter Weiss: Kérdés hány párt kerül a szlovák parlamentbe • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Peter Weiss: Kérdés hány párt kerül a szlovák parlamentbe

A MÚOSZ külpolitikai szakosztályának kezdeményezésére a közelmúltban külpolitika iránt érdeklődő újságírók kaptak meghívást sajtóbeszélgetésre a Szlovák Nagykövetség impozáns budapesti épületébe. Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet részletes beszámolót adott a közeljövőben lebonyolításra kerülő szlovákiai parlamenti választásokról. Megtudtuk, hogy a hivatalosan február 18-án kezdődött kampányban 26 párt és mozgalom vesz részt. Ez nyolccal több, mint 2010-ben. Elmondta hogy, a mandátumra pályázók közül soknak 4-7 százalékos a támogatottsága, miközben Szlovákiában 5 százalékos a parlamentbe jutási küszöb.

A jövendő kormány összetétele nagyban múlik azon, hogy hány pártnak sikerül elérnie az 5 százalékot. A diplomata megemlítette, hogy a szlovák választási szabályok szerint a parlamentbe be nem jutottak szavazatait elosztják a törvényhozásba bekerülők között.
Azt az elégedetlenséget, amely összefügg a magas munkanélküliséggel, a fővárosban és a vidéken élők eltérő gazdasági lehetőségeivel, valamint az európai általános gazdasági, és az euró övezeti válsággal.

A nagykövet szólt arról a jelenségről, hogy felmérések szerint sokan, a társadalom mintegy fele esetleg el sem megy el szavazni, ezzel akarván megbüntetni a politikusokat. Azok, akik elmennének választani, azt hiszik, hogy új pártokat kell beválasztani a törvényhozásba, mert azok talán jobbak a korábbiaknál. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a korábban újoncként a kormányzásba bekerülő három párt négy év után eltűnt a politikai porondról.

Peter Weiss szerint a nagy kérdés az, hogy hány párt éri el a bekerülési küszöböt így a parlamentbe jutók száma négy és nyolc között lehetséges. Úgy értékelte, hogy az idei kampány a két évvel ezelőttivel összehasonlítva kedvezőbb légkörben folyik.

A nagykövet válaszolt lapunk kérdésire.

Nagykövet úr! Mi az Ön véleménye Sólyom László ex államfő meghiúsult szlovákiai útjáról?

Ön bizonyára a 2009. augusztus 22-i időpontra céloz. El kell, hogy mondjam egy héttel azelőtt Pozsonyban voltam, és részt vettem egy megbeszélésen, amelynek az volt a témája, hogy kik fogadják az elnök urat. Később megváltozott a helyzet, civil szervek tüntetéseket jelentettek be, ezért a szlovák vezetők kérték az államfőt, hogy más időpontban jöjjön. Ezt Sólyom elnök Úr nem fogadta meg. Azt mondta, hogy magánemberként kíván jönni. Egy államfő, ha magánemberként jön, akkor is kiemelten fontos személy, ettől nem lehet elvonatkoztatni. Úgy értékelem, mindkét oldalon voltak apróbb hibák. Várjuk a Luxemburgi bíróság döntését és elfogadjuk. Reméljük, hogy hasonló problémák a jövőben többet nem lesznek.

Mintegy egy évvel korábban részt vettem a szlovák és magyar egészségügyi miniszterek találkozóján, ahol Ön is ott volt és a téma a határmenti régiók egészségügyi ellátása volt. Megállapodás született?

Igen, mindenütt azt vehetik igénybe, amelyik fejlettebb. Ha egy jobban felszerelt kórház a határnál a magyar akkor azt, vagy fordítva.

1998-ban, mint a szlovák parlament tagja, a Demokratikus Baloldal Pártja alelnöke interjút adott lapunknak. Volna lehetőség tizennégy év után ismét egy beszélgetésre?

Májusban, a választások után szívesen találkozom Önnel. – válaszolta Peter Weisz.
A tizennégy évvel ezelőtti interjúból egy kérdés és a válasz.

Mi a demokratikus szlovák ellenzék célja?

Az őszi választásokon olyan győzelem elérése, amely az egyértelmű parlamenti többség révén az alkotmány korrekcióját és stabil kormányzást tesz lehetővé. Ha ez sikerül, akkor az 1999. év végére tagja lehet Szlovákia az EU-ba bekerülő országok első körének – fejezte be válaszát  a Demokratikus Baloldal Pártja alelnöke.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS