Hetedhéthatár | Verselés és Kugler torta József Attila születésnapjára a pécsi Színház téren

Színház

Verselés és Kugler torta József Attila születésnapjára a pécsi Színház téren

Háromórás folyamatos verselés magyar színészóriások megidézésével, irodalmi beszélgetések, retro könyvvásár, borkóstolás és egy hatalmas születésnapi Kugler torta – hogy csak néhány főszereplőt említsünk a Pécsi Nemzeti Színház, a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat, a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár, a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Pécs Médiaközpont közös költészet napi rendezvényéről.

A Pécsi Nemzeti Színház épületének részlete (fotó: Komlós Attila)

Április 11-én, József Attila születésnapján 14 órától lírával telik meg a belváros ékköve, a Színház tér. Elsőként középiskolások performansza csábítja a környéken sétálókat az eseményre. Délután négy órától a poézis pécsi ünnepén Jelenkoros szerzők – Lackfi János, Meliorisz Béla, Méhes Károly, Keresztesi József, Halmai Tamás – olvasnak fel, a folyóirat szerkesztői pedig a lap meghatározó költőinek verseit osztják meg a közönséggel. A rendezvényről nem hiányozhat az ihletadó, örömöt hozó és bánatot oldó, az elmélyülést segítő bor sem: villányi és tokaji borászok kínálják legfinomabb italaikat, hogy egy-egy pohárral a kézben elüldögélve lehessen élvezni a magyar líra legszebbjeit, többek között Latinovits Zoltán vagy Sinkovits Imre előadásában. A versek hallgatása és a borok kóstolása között pedig remek alkalom kínálkozik a Retro könyvvásár standján verseskötetek, szépirodalmi alkotások, ifjúsági könyvek szinte jelképes áron történő beszerzésére.

A rendezvényen bárki kipróbálhatja magát és kamera elé állhat, hogy elmondja kedvenc versét – ahogy ezt a város közéletének ismert szereplői, pl. sportolók, zenészek, intézményvezetők, politikusok is teszik majd. Fél hétkor pedig öt forint nélkül is igazi kuglert kóstolhat a lelkes közönség, hiszen a verebek azt csiripelik, óriási, 250 fős születésnapi tortával lepi meg a városvezetés a résztvevőket.

Április 11. a költészet jegyében zajlik a Pécs TV-ben is. A Pécsi Nemzeti Színház különböző helyszínein a teátrum színművészei mondták el kedves verseiket a kamerának. A bensőséges felvételek a Költészet napján lesznek láthatóak, hallhatóak a médiumban. A versek később se hiányoznak majd a képernyőről, hiszen a rendezvény vállalkozókedvű résztvevői is lehetőséget kapnak a megmutatkozásra. A helyszínen spontán előadott „produkciók” egy része a Pécs TV-ben is látható lesz, és a Pécsi Nemzeti Színház kamerája is rögzíti azokat, hogy aztán az intézmény honlapján és a YouTube-on ossza meg őket.

Az estét a színházban a Vivat Bacchus Borral, Zenével című előadói estje zárja, ahol a zene, bor és tánc mellett magyar költők megzenésített verseivel, illetve az együttes saját szerzeményeivel találkozhatnak a résztvevők.

További információ: http://www.pnsz.hu/hireink/hir/135/kolteszet-napi-forgatag

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Verselés és Kugler torta József Attila születésnapjára a pécsi Színház téren”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások