Báró Kisteleki Lévay Henrik szobrot avattak Győrújbaráton • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Báró Kisteleki Lévay Henrik szobrot avattak Győrújbaráton

Győrújbarát központjában újonnan kialakított köztéren ünnepélyesen felavatták  a köztiszteletben álló, érett korú Lévai Henrik szobrát.

Az esemény keretében Járai Zsigmond, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere ünnepélyesen átadta báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrát. Mindketten méltatták a báró munkásságát. Az emlékező beszédeket követő szép ünnepségen szavalatok, citerazene ls énekes produkciók hangzottak el. Az avatóünnepség végén dr. Várszegi Asztrik Pannonhalmi Főapát felszentelte az emlékművet. Ezután az ünnepségen jelenlévők az önkormányzat épületébe mentek, ahol Juhász Veronika, a „Báró Kisteleki Lévay Henrik az Első Magyar Általános Biztosító Társaság megalapítója” című kiadvány szerzője tartott díszelőadást a báró életéről és munkásságáról.

Lévay Henrik a Bács megyei Jankováczon született 1826. április 16-án.  Lévay a biztosítótársaság ügyének többek között olyan kiváló hazafiakat nyert meg, mint gróf Apponyi György, Deák Ferenc, báró Eötvös József, vagy gróf Dessewffy Emil. 1857-ben alapította meg az Első Magyar Általános Biztosító Társaságot, később további biztosítótársaságok alapításában vett részt a Monarchia több országában. Így 1861-ben megalapította az Első Magyar Viszontbiztosítót és a Pannóniai Viszontbiztosító Intézetet, 1882-ben a Bécsi élet- és Járadékbiztosító Intézetet. Szakmai érdemei és a jótékonyság területén végzett munkássága még életében az egyik legelismertebb magyarrá tette. 1886-ban a főrendiház tagja lett, 1897-ben pedig bárói rangot kapott. A CIG Pannónia EMABIT Zrt. szellemi örökségének tekinti báró Kisteleki Lévay Henrik munkásságát, és ilyen módon kíván tisztelegni emléke előtt.

A szoboravatás alkalmából készült meghívó


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS