Így látjuk Pécset - Rajzpályázati felhívás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Így látjuk Pécset – Rajzpályázati felhívás

A Káplár László Kulturális Alapítvány és a pécsi Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola rajzpályázatot hirdet általános iskolás (felső tagozatos) és középiskolás diákok részére. A pályázat célja Pécs nevezetességeinek, épített és természeti értékeinek megörökítése képzőművészeti alkotásokon a Gebauer Ernő Emlékév alkalmából az 1941-ben, Így látjuk Pécset címmel megjelent albumra emlékezve.


Pályázati kiírás

Pécs

Cél:
Pécs nevezetességeinek, épített és természeti értékeinek megörökítése képzőművészeti alkotásokon a Gebauer Ernő Emlékév alkalmából – az 1941-es Így látjuk Pécset albumra emlékezve

Kiíró:
A Káplár László Kulturális Alapítvány és a pécsi Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola

A neves pécsi festőművész, Gebauer Ernő születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója kapcsán pécsi civilek 2012-ben Gebauer Ernő Emlékévet hirdetettek. Gebauer Ernő elsősorban pécsi és dél-dunántúli templomokban készült vallási témájú freskói és seccói révén vált ismertté. Világi témájú faliképei pécsi középületekben láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai, könyvborítói és illusztrációi, valamint bankjegytervei alkotó tevékenységének további fontos emlékei. Az 1930-as, 1940-es években művészi értékű idegenforgalmi kiadványokban jelentek meg Pécs nevezetességeit ábrázoló művei. Gebauer Ernő alkotásai ma közgyűjtemények és magánszemélyek értékes kincsei.

Gebauer Ernő: Aranyoskút (1959)

Formai követelmények:
Síkbeli munkák, beadáskor 40 × 50 cm paszpartuval, a festészeti munka mellett lehetnek ceruza-, toll- és krétarajzok, akvarellek, esetleg pasztellképek vagy nyomtatási eljárással készült alkotások.

Korosztály:
10-18 év
I. kategória: általános iskolás korosztály 10-14 év
II. kategória: középiskolás korosztály 14-18 év

Hátoldalon kérjük feltüntetni: az alkotás címét, a kategóriát, a készítő nevét, életkorát, az iskola nevét, telefonszámát, e-mail címét, a felkészítő tanár nevét.

Beküldési határidő:
2012. szeptember 15. postai úton vagy személyesen

Cím:
Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola, Pécs Bánki Donát utca 2. 7633

Gebauer Ernő: Pécs látképe a Hotel Kikelet teraszáról (1938 körül)

Információ a pályamunkákkal kapcsolatosan:
Halászné Tarjányi Xénia tanárnőtől rainbowx@freemail.hu
A rajzpályázathoz ajánljuk a Gebauer Ernő alkotásait bemutató kiállítás megtekintését. A festményekből, linómetszetekből, templomfreskók fotóiból álló, valamint a festőművész hagyatékából származó képeket, dokumentumokat közreadó kiállítás 2012. május 11. és június 17. között látogatható Pécsett, a Dóm Múzeumban (Káptalan u. 8.).

További információ:
L. Csépányi Katalin: hethatar@t-online.hu és a honlapokon: www.gebauer2012.hu, www.hetedhethatar.hu

Díjazás:

Fődíj:
I. kategória  – általános iskola – 1 hetes nyaralás  2013-ban belföldön
II. kategória – középiskola – 5 napos nyaralás 2013-ban Erdélyben

További díjazottak értékes tárgyjutalomban részesülnek.

A pályaművek zsűrizése után a kiállítás, az ünnepélyes megnyitó és díjátadás 2012 októberében várható.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS