Egy legenda újjáéled - Emlékezés Kardosvaszkay Kardoss Kálmánra, születésének 170. évfordulóján • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egy legenda újjáéled – Emlékezés Kardosvaszkay Kardoss Kálmánra, születésének 170. évfordulóján

Kardoss Kálmán (1839–1916) korának jelentős személyisége, Pécs szabad királyi város és Baranya vármegye főispánja, aranysarkantyús vitéz, a Porosz Koronarend kiskeresztjének, a Szent István-rend kiskeresztjének kitüntetettje, országgyűlési képviselő, házelnök volt. Sok egyesület választotta meg elnökének. Ezek közül legjelentősebb a Nemzeti Kaszinó és a ma is létező Mecsek Egyesület. Az egyesület első szerpentin útja s annak végén a menedékház a második világháború végéig az ő nevét viselte. Érdemei elismeréséül Pécs város közgyűlése díszpolgárává választotta, és az utcát, ahol lakott, Kardoss Kálmán utcának nevezte el. Ez volt az első és egyetlen eset, hogy élő embert ilyen megtiszteltetés ért. Méltán, hisz a korabeli híradások tanúságtételei szerint korrekt magatartásával, elhivatott nagylelkűségével valamennyi népréteg szimpátiáját, tiszteletét elnyerte.

Az utókor sajnos méltatlanul elfelejtette. Pécsett az utcát – mely nevét viselte –1948-ban Janus Pannonius utcának keresztelték át. Hidason a német lakosság kényszer-kitelepítését követően gazdátlanná vált régi temetőben álló síremlékét elborította a vadon.

Szülőfaluja, születésének 170. évfordulója alkalmából méltón kíván megemlékezni róla. Június első szombatján (június 6-án) immár második alkalommal rendezzük meg Hidason a Kardoss fesztivált. Tekintettel a jeles dátumra, e nap kiemelt eseményt ígér a község lakói és az idelátogató vendégek számára.

Délelőtt ünnepi szentmise lesz a Baranya Vadászkürt Együttes közreműködésével. Ezt követi a Kardoss kastély (amely ma községháza) bejáratánál elhelyezett emléktábla leleplezése, megkoszorúzása a három nagy egyház közreműködésével, az ökönómia jegyében. (A Kardoss család katolikus volt, de a községben élő német ajkúak evangélikusok, a székelyek pedig reformátusok, illetve katolikusok.) A koszorúzási ünnepségen Hidas község polgármestere és a Mecsek Egyesület is lerója kegyeletét a falu jeles szülöttjének emléke előtt.

A szabadtéri rendezvény után kerül sor a Kardoss emlékszoba megnyitására a kúria egyik emeleti termében, ahol elhangzik Hoffer Károly „Ibolya” c. polkája, amit a szerző annak idején Kardoss Kálmánnak ajánlott, valamint Videcz Ferenc jelen alkalomra írott „Kápolnaharang” c. verse.

Délben a Hidasi Tájházért Egyesület hölgy tagjai – a korábbi hagyományoknak megfelelően – finom káposztás ételekkel várják a résztvevőket.

Délután kulturális programokkal folytatódik a nap, sátor alatt, a tájház udvarán. Fellépnek: a hidasi óvodások, a Benedek Elek Általános Iskola irodalmi színpada, a Hidasi Néptánc Egyesület tánccsoportja, valamint a bonyhádi Szaxofon Kvartett. Lesz társastánc bemutató, láthatjuk a hidasi Kardoss Színjátszók előadását, mulathatunk ízes székely népmeséken, gyönyörködhetünk a bonyhádi Zeneiskola Fúvós Zenekarának híres slágereiben.

Este jó hangulatú szabadtéri bál zárja a napot. Bízunk benne, hogy a falu lakói és az ide látogató érdeklődők számára egyaránt kellemes, élményekben gazdag, szép emlékű nap lesz június első szombatja Hidason!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS