Pécsi diákok közösségi festéssel Gebauer Ernő nyomában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécsi diákok közösségi festéssel Gebauer Ernő nyomában

Pécsi diákok közösségi festéssel Gebauer Ernő nyomában címmel a pécsi Parti Galéria különleges kiállítással várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A Pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező csoportja és a Parti Galéria szervezésében létrejövő kiállítás fő attrakciója a pécsi diákok által készített két óriási plakátfestmény, amely a „Gebauer Ernő nyomában” projektben résztvevő 17 diák egyszerre személyes és közösen megélt városi mindennapjainak sajátos pillanatait, emberarcait, kedvelt helyeit, pécsi hangulatait és szimbólumait foglalja keretbe.

A kiállításon bemutatott munkák annak a folyamatnak a végső alkotásai, amelynek célja az volt, hogy pécsi diákok a közösségi festés élményén keresztül fedezzék fel Gebauer Ernő pécsi közintézmények falán található nagyméretű freskóinak tartalmi és formai világát. Majd ebből az élményből merítve közösen fessék meg a személyes városélményükből összeálló városképüket.

Az elkészült munkák gondolati keretét a „Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas” Nagy Lajos-i mondat adta, amely a Gebauer Ernő által az egyetemalapító király nevét viselő gimnázium számára ajándékba festett freskón is olvasható. A diákok az idézett mondat továbbgondolásával alkották meg a Múzeumok Éjszakája alatt a Parti Galériában megtekinthető festményeket.

A festmények mellett a falakon a projektben résztvevő diákok Gebauer Ernővel, valamint a közösségi festéssel kapcsolatban megfogalmazott személyes gondolatait lehet elolvasni. Az est folyamán folyamatos diavetítések mutatják be Gebauer Ernő Pécsett látható, világi témájú freskóiról készült felvételeket.

A kiállítás megtekinthető a Múzeumok Éjszakáján, június 16-án 18:00 és 24:00 óra között. Helyszín: Parti Galéria (Pécs, Mária u. 1.).


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS