Kinyílt egy időkapszula Párizsban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kinyílt egy időkapszula Párizsban

A lakás egyik szobája

Hetven éven át senki nem lépett be abba a párizsi lakásba, melynek ajtaját a tulajdonos halála után az örökösök nyitották ki néhány évvel ezelőtt. A bejárati ajtó gondosan be volt zárva, minden számla hiánytalanul ki volt fizetve, így senkinek sem tűnt fel a Trinité templom közelében, a Pigalle és az Opera között található rejtélyes lakás.

A famennyezetet is figyeljük meg!

A tulajdonosnő, de Florian asszony még a második világháború előtt elköltözött Franciaország déli részére és azt követően soha többé nem tért vissza Párizsba. 91 éves korában halt meg, 2010-ben. Miután az örökösödést intéző szakemberek beléptek a lakásba, úgy érezhették, mintha Csipkerózsika kastélyába csöppentek volna, ahol az idő 1900-ban megállt.

Boldini festménye

Olivier Choppin-Janvry számára, aki a „felfedezést” tette, mindenekelőtt mély benyomást jelentett a mindent elborító régi por szaga. Figyelemre méltóak a lakás régi bútorai, a szobák famennyezete, a konyhában található tűzhely és a kőből készült mosogató, a szoba míves bútorai, valamint végül de nem utolsó sorban a kitömött strucc és a mellette heverő régi Miki egér figura.

A kitömött strucc és a Miki egér

A berendezésen túl további nagy értéket a festmények jelentettek, melyek közül kiemelkedik egy rózsaszín ruhás nőt ábrázoló alkotás, Boldini festménye. A műalkotásról később kiderült, hogy a lakás tulajdonosának nagyanyját ábrázolja. A képen Marthe de Florian látható, egy sokak által körülrajongott színésznő. Rengeteg levelet kapott, többnyire férfi csodálóitól, akiknek az üzeneteit gondosan megőrizte – ezeket is megtalálták a lakásban. Marthe rajongói között volt Clemanceau, a kor francia miniszterelnöke és természetesen maga a festő, Boldini is.

A festményt szakértők vizsgálták meg, hogy megbizonyosodjanak eredetiségéről, hiszen soha, sehol nem állították ki, és művészettörténeti könyvek sem utaltak a létezésére. A megfejtést Choppin-Janvry találta meg a festő özvegyének emlékiratában, mely szerint a képet Boldini 1898-ban festette, amikor a múzsája 24 éves volt. A festményt elárverezték, tízen licitáltak rá és a 300 ezer eurós kikiáltási árú kép végül 2,1 millió euróért talált új gazdára.

A történetet ezzel tulajdonképpen lezártnak is tekinthetnénk, de a fantáziát azért csak-csak megmozgatja a Belle Époque világa, a nős Boldini fiatal színésznővel folytatott viszonya, de Florian asszony titokzatos története. A fiatal hölgy, akiről nem tudni, miért költözött Párizsból Dél-Franciaoraszágba. Valaki elől menekült? A megszálló németek miatt hagyta el Párizst? Miért fizette a lakás rezsijét évtizedeken át, ha soha nem tért vissza oda?

(Forrás: www.telegraph.co.uk)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS