Hetedhéthatár | Negyven éve hódít Európában a döner kebab

Napi aktuál

Negyven éve hódít Európában a döner kebab

Negyven éve indult hódító útjára a döner kebab, az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel. A nyárson sült hússal töltött szendvicset egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman vette fel először az étlapra a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo mellett működő falatozójában. A hús mellett 1972-ben még csak hagyma és saláta volt a zsömlében, de az új fejlesztés így is óriási sikert aratott, és végül a másik berlini klasszikus gyorsételnél, a curryvel és paradicsomszósszal ízesített kolbásznál – a currywurstnál – is nagyobb karriert futott be.

Az "eredeti" berlini Döner (kép: Wikipedia.org)

Időközben egész iparág épült a Magyarországon is ismert szendvicsre (nem tévesztendő össze a görög gyrossal, amely disznóhúsból is készülhet, míg a török kebabnál ez elképzelhetetlen), és az ágazat szereplői a „szülőhazában”, Berlinben külön nemzetközi vásáron mutatkoznak be. A DÖGA – Döner & Gastronomie elnevezésű vásárt az idén szeptemberben már a harmadik alkalommal tartják meg. A kétnapos rendezvényen csaknem 100 kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait, a szervezők 8 ezer látogatóra számítanak.

A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van. A berlini székhelyű ATDID szerint csak Németországban évente 750 millió dönert értékesítenek, és a szervezet tagjai a legutóbbi, 2010-es adatok szerint szerte Európában összesen 3,5 milliárd euró bevételt értek el. Ugyanakkor a kívánság szerint fokhagymás, zöldfűszeres vagy csípős szósszal leöntött hússal és nyers zöldségekkel töltött szendvicsekből egyedül nem élnének meg a falatozók, a nyereséget nem a döner révén, hanem az italértékesítéssel termelik meg. Az üzlet azonban így is megéri, ezt mutatja, hogy Berlinben például szinte minden nagyobb kereszteződésben van talponálló, ahol árulnak dönert.

A döneripar negyven év alatt végig a törökök – illetve török bevándorlók – ellenőrzése alatt maradt. Tarkan Tasyumruk, az ATDID vezetője szerint ennek egyszerű oka van: „Igazán jó pizzát csak olaszok tudnak készíteni, jó dönert pedig törökök” – nyilatkozott a szakember a berlini Tagesspiegelnek.

(Forrás: MTI)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “Negyven éve hódít Európában a döner kebab”


 1. Tévedés van a dologban. A döner kebab őse az nem más mint a sislik. Ugyan az mint a kebab csak másképpen hívják. A közelkeletről szátmazik akárcsak a felafel vagy a humusz. Az egy más dolog, hogy a törökök által vált egyfajta “iparággá” mivel a hetvenes évektől kezdve belevágtak ebbe. Előtte csupán csak az arab és közelkeleti bevándorlók próbálkoztak ezzel több-kevesebb sikerrel. Igazi meghonsodását a törökök érték el.

  Hozzászóló: Avi Ben Giora | 2012. szeptember 16., 09:17
  • Kedves Avi Ben Giora!
   Köszönöm a hozzászólását, valóban megtévesztő volt a cikk címe, hiszen az étel nem új találmány, csupán Németországban és Európában számít relatíve újdonságnak a pitába/zsemlébe töltött gyorséttermi, utcai árusnál kapható változata. Javítottam.
   Üdvözlettel: Komlós Attila

   Hozzászóló: Hetedhéthatár | 2012. szeptember 16., 19:52

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés