Az Eltűnő hullámok című litván film kapta a Jameson CineFest fődíját • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az Eltűnő hullámok című litván film kapta a Jameson CineFest fődíját

16 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 7 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 3 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, összesen 69 film, 3 workshop, mesterkurzusok, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó – ez a szombat este véget ért 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A Jameson CineFest kilenc év munkájával Magyarország legerősebb filmfesztiválja lett.

A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett, 1000 euróval járó Pressburger Imre-díjat a litván Kristina Buožytė filmje, a Eltűnő hullámok (Vanishing Waves) nyerte, melyet a rendezőnő személyesen vett át.

A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született stúdióalapítóról és és producerről, Adolph Zukorról elnevezett díjat megosztva a dán Játékmackó (Teddy Bear) és Peter Strickland filmje, a Berberian Sound Studio kapta, a díjakat Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára adták át.

Az In Private lett a legjobb kisjátékfilm, a 150.000 forinttal járó díjat a Daazo.com ajánlotta föl, a Miskolc Autó jóvoltából ugyancsak 150.000 forinttal jutalmazott Life in Stills pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek, a díjat, 150.000 forintot az ÉMÁSZ ajánlotta föl) a Chinti nyerte. A FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség  Benh Zeitlin Sundance-fődíjas alkotását, A messzi dél vadjait (Beasts of the Southern Wild, magyarországi forgalmazó: Mozinet Kft.) tüntette ki a Don Quijote-díjjal.

Először állt föl nemzetközi kritikusi zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: a FIPRESCI-díjat a román Radu Jude Mindenki a Mennybe megy alkotása nyerte (magyarországi forgalmazó: Mozinet Kft.), a második alkalommal ítélkező nemzetközi ökumenikus zsűri díját pedig az osztrák A szépséged mit sem ér (Deine Schönheit ist nichts wert) kapta.
A CineClassics filmtörténeti programsorozat, Szabó István védnöksége mellett, a száz éves Paramount Stúdió és magyar születésű alapítója, Adolph Zukor tiszteletére telt házzal vetítette Az élet csodaszépet, az egyik legjobb hollywoodi filmet – ami 2012-ben is megérintette a közönséget. Csakúgy, mint a 70 éves Casablanca, melynek budapesti születésű rendezőjére, Kertész Mihályra szakmai konferencia emlékezett.

Első alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, amely a várakozásoknak megfelelően komoly sikert aratott, emellett mozis konferencia, MEDIA-bemutató, roma filmes program, dokumentumfilmes fórum és mesterkurzusok várták a közönséget és a filmszakmát, meg a zárófilm, James Bond. És persze sok koncert és buli – a szokott Jamesonos-CineFestes módon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS