Elhelyezték a Busóudvar alapkövét Mohácson • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Elhelyezték a Busóudvar alapkövét Mohácson

A busójárás hangulatából ad ízelítőt a Mohácsra látogatóknak a Busóudvar, amelynek alapkövét pénteken helyezték el a Duna-parti városban.

A busóudvar látványterve

A mintegy négyszáz négyzetméteres, U alakú, árkádokkal szegélyezett ház 2014 elejére épül fel a Vörösmarty utca 1. szám alatt, benne busóöltözékeket, kellékeket láthatnak, a népszokáshoz kapcsolódó mesterségekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az élményt a busók máglyáját idéző fényjáték is fokozza.

A busójárás hagyományairól és a város nevezetességeiről filmet vetítenek, az udvar éttermének kínálatában pedig mohácsi ételek, specialitások szerepelnek. Az épülethez szabadtéri rendezvényekhez szükséges teret és parkolót is terveztek.

Szekó József, Mohács polgármestere, országgyűlési képviselő az alapkőletétel alkalmából mondott beszédében kitért arra, hogy a 608 millió forintos beruházás 393 millió forint európai uniós és hazai támogatással valósul meg. A cél, hogy azok számára is bemutassák a busójárást, akik nem a fesztivál idején, hanem az év más időszakában érkeznek Mohácsra.

A busójárást, azaz a baranyai horvátok messze földön híres és 2009-ben a világ szellemi kulturális örökségének listájára került farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A népszokás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt – meg a turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret lát vendégül a 20 ezer lelkes Duna-parti város.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS