Egy üde színfolt Kolozsvárról • Hetedhéthatár

Színház

Egy üde színfolt Kolozsvárról

Október elején egy kolozsvári egyetemisták által mintegy három éve létrehozott társulat látogatott el Pécsre két előadás erejéig. Az Alteregó Irodalmi Előadócsoport – amint a nevéből is kitűnik – irodalmi műveket, főleg verseket ad elő sajátságos, fiatalos stílusban.

– Először baráti társaságban kezdtünk el egymásnak verseket mondani – avat be a kezdetekbe Széman Csilla –, akkor legtöbbünk még középiskolás volt, de akadt közöttünk „dolgozó ember” is.  (Csak halkan jegyzem meg, nem használta a „melós” szlenget!)

Kezdetben heten voltak, aztán a létszám hol nőtt, hol csökkent, jelenleg öt fő előadónál tartanak, és van egy zenészük is. A repertoárban József Attilától Szilágyi Domokosig minden belefér. Az előadásaik zömét Kolozsváron ejtették meg, de kultúrmissziót is vállaltak, így Erdély több szórvány magyar közösségéhez is elvitték a szép magyar szót. Megfordultak Szilágysomlyón, Nagyenyeden és más kisebb településen is.

– Célkorosztályunk nincs, mindenkit szívesen látunk előadásainkon, aki szereti a szép magyar verset, de persze a mai hírforrások miatt ismertebbek vagyunk a fiatalság körében – ismeri be Csilla.

A kis előadócsoport (Eke Zsuzsanna, Széman Csilla, Tamás Lehel, Visky Mária), akik a 20-as korosztály képviselői, Pécsett a Martyn Ferenc Szabad Művészeti Iskola előadótermében a „rímhányó” Romhányi József verseiből adott egy kis ízelítőt az érdeklődő közönségnek.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS