Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 52. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 52.

Fejezetek a pécsi mozik történetéből

Mozi a Balokány-ligetben (1908)

Pécsi Napló, 1909. szeptember 01.

1908-ban – főleg szezonális jelleggel – működött a Balokány strandfürdő kocsmájában egy Bioscop vetítő készülék, amelytől a vendéglőt bérlő Bertics Karolina jelentős forgalomfelfutást és látogatottságot várt.

Nemzeti-bioscop (1909)

Híres volt annak idején a pécsi belvárosban, a Deák utca 3 sz. alatt, Weindorfer János Nemzeti Szállodája. A szállodához elegáns bál- és étterem is tartozott. Az élelmes tulajdonos mindig kitalált valami vendégcsalogató újdonságot. Nagy látogatottságnak örvendtek az itt megtartott álarcosbálok, mókás táncösszejövetelek, hering lakomák.

Nemzeti Szálloda épülete napjainkban

Itt játszottak a legjobb pécsi cigányzenekarok, de gyakran muzsikált az 52. gyalogezred fúvószenekara is. De gyakran vendégszerepelt nála a bajai tamburazenekar is.

1909. szeptemberétől – vendégcsalogató újdonságként – Weindorfer éttermében rendszeres bioscop előadásokkal szórakoztatta vendégeit. Csak fokozta a jó hangulatot, a néma filmeket kísérő automata (Helios zene) és élő zene (legtöbbször ez cigányzenét vagy zongorát jelentett).

A mozi előadásra a belépés díjtalan volt, de a vacsoráért és az elfogyasztott számtalan Littke pezsgőért azért fizetni kellett…

1912-ben már Winkler Adolf bérelte a Nemzeti Szállodát. A bioscop előadások az ő idejében is sikerrel folytatódtak.

Mint egykori vendéglátós, kicsit elgondolkoztam. Nem lenne-e létjogosultsága modernizált formában valamiféle „gasztró mozinak” a mai Pécs városában is.  Persze a TV konkurenciáját nehéz lenne kikerülni.

Winkler mozi a Búza téren (1910)

Pécsi Napló, 1910. július 20.

„1910. júliusában, a Búza tér akkor még beépítetlen dél-nyugati szögletében, Schwáb Mátyás beszálló vendéglője szomszédságában egy hatalmas sátor építésére figyeltek fel az emberek. Winkler Lambert budapesti vándormozis érkezett vendégszereplésre, miután a sors kifürkészhetetlen kegye folytán a rendőrkapitányságtól ideiglenes játszási engedélyt kapott.” (Lippenszky István: Pécs mozitörténete  1983. Baranya megyei Moziüzemi V. kiadása 32 p.)

„Érkezésekor semmiben sem különbözött a cirkuszosok vándorsátorától s mintegy 700-800 néző befogadására volt alkalmas. Idényjellege miatt a tél beálltával alkalmatlanná vált előadások tartására. Két év múltán, miután egy vihar ledöntötte, újjáépítik, s alkalmassá teszik állandó működésre.

A téglalap alakú épület falát fa gerendák közé helyezett téglákból építették fel. Deszka tetőzetet kapott, kátrányos borítással. Pénztárfülkével ellátott előtéren keresztül jutott be a néző a nagyterembe, ahol a középütt futó folyosó osztotta két részre a nézőtéri hosszú padsorokat. A terem végében bordó plüssel bevont deszkából épített páholysor állt, székekkel.

A nézőtér oldalfalából nyíltak a kijárati ajtók, melyeken előadás közben állandó forgalom bonyolódott le. A vetítésre ugyanis érkezés sorrendjében engedték be a nézőket, s amikor jegyük lejárt, a közbeiktatott szünetben el kellett hagyniok a nézőteret.

Kezdetben villamos gépzene szórakoztatta a közönséget s festette alá a némafilmeket.”

(Lippenszky István: Pécs mozitörténete  1983. Baranya megyei Moziüzemi V. kiadása 33 p.)

Hasonló volt a Winkler mozi

„Érdekes mozielőadások. Őszinte és osztatlan sikereket ér el a közönség, érdeklődésből önként következő hathatós támogatása által a Winkler-féle bioszkop. Ezen mozgóképmutatványok remekszép természeti felvételeivel, kacagtató bohózataival és megható drámájával hódit a művészit pártfogolni szerető közönség körében s rövid itt tartózkodása óta immár olyan általános közszeretetnek örvend, amilyenben régen részesült Pécsett hasonló vállalat. Igaz, hogy ebben jelentős szerepe van annak a gondosan összeválogatott kétnaponként változó, tizenkét képből álló műsornak, amelyet napról-napra több száz főnyi közönség néz végig. Ami kétségtelenül amellett bizonyít, hogy Winkler bioszkopját valóban érdemes is támogatni.” (Pécsi Napló 1910. szeptember 11.)

A Winkler vándormozi aztán itt felejtődött Pécs városában. A rozzant tákolmány néha össze is dőlt, végül is – mivel igen népszerű volt – kitartott 1919-ig.

És ott állt a Búza téri Winkler mozgóképszínház előtt, akár esett, akár fújt a népszerű Mozi Józsi… De erről majd a következő számban számolok be…

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS