Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 55. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 55.

Fejezetek a pécsi mozik történetéből (folytatás)

Apolló Projektograph Rt.

Apolló embléma

Pécsett a mozi egyre jobb üzleti befektetésnek bizonyult. A vállalkozói körök keresték az alkalmat, hogy tőkéjüket minél kedvezőbb helyi üzleti vállalkozásokba fektessék be. Új és új részvénytársaságokat „gründöltek” össze. Ilyen életrevaló vállalkozásnak tűnt egy modern technikán alapuló elképzelés: az „Apolló Projektograph Rt.”

A vállalkozáshoz szükséges alaptőke biztosítását és az Igazgató Tanács életre hívását, 1912. január 19-én dr. Vámos Arthur, gazdag pécsi drogéria tulajdonos kezdeményezte.

A részvénytársaság alapító tagjai között ott találjuk a város több köztiszteletben álló gazdag polgárát:
Zsolnay Miklós, Jusztusz Miksa, Kiss József, Lenkei Lajos, Hamerli József, Dr. Vámos Arthur, dr. Visy Imre, Dr. Horvát István, Weiszmaier Oszkár.

A sorból érdekességként kiemelhetjük Zsolnay Miklóst, aki mindenkor előnyben részesítette az újdonságnak számító pécsi vállalkozás életre hívását és üzemben tartását.

„Hogy mit jelentett neve (Zsolnay Miklós), azt többek között bizonyítja az is, hogy amikor megalakult az Apolló Projektograph Rt., a vállalatot létrehozó Jusztus Miksa őt kérte fel az elnöki tisztségre, a részvények túlnyomó részének tulajdonosa, tekintélyes vagyonnal rendelkezett, tehát nem pénzre volt szüksége, csak a Zsolnay névre.” (Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit: Zsolnay, a gyár és család története 1863-1948 190 p.)

Felépül a pécsi Apolló mozi

Az Apolló Projektograph Rt. Igazgató Tanácsa úgy határozott, hogy kezdeményezi egy új, reprezentatív pécsi mozi felépítését.

Hosszas egyeztető tárgyalások után végül is megszerezték a Perczel utca 22. sz. telket, amelyen előzőleg a Kegyelet Temetkezési Intézet nagy épülettömbje állott.

A régi épületek lebontása után, 1912. év nyarán megkezdődhetett az új filmszínház, az Apolló felépítése.

A külső építészeti terveit Károlyi Emil pécsi vállalkozó készítette el. A speciális belső kiképzési munkákat – az ezen a téren elsőrangú referenciákkal rendelkező fővárosi belsőépítész – Spiegel Szigfrid végezte.

A helyi napilap így ír erről:

100 éves a pécsi Apolló mozi (illusztráció)

„A pécsi mozgószínházak köréből. A nemrég megalakult pécsi projektograph Rt. rövidesen hozzálát szép terveinek megvalósításához. Május elsején kezdik meg az ez ideig a Kegyelet Temetkezési Intézet által lakott nagy épületkomplexum bontását és ezt követni fogja a projektograph színház építkezése, melynek terveit Spiegel Szigfrid fővárosi építész készítette mindazon igények figyelembevételével, melyek az eddigi mozgó fénykép színházban szerezhető tapasztalatokból leszűrhetők voltak. Az új projektograph színház, mint épület is egyik látványossága lesz városunknak és az őszi idényre előreláthatólag meg is nyithat már a közönség előtt.” (Pécsi Napló 1912. április 7.)

Az új mozi komplex módon kívánta kiszolgálni a pécsi közönség igényeit, ezért az udvarban Café Restaurant jellegű vendéglátóhelyet hoztak létre.

Az Apolló mozi ünnepélyes megnyitására 1912. december 14-én került sor.

Egy kis előzetes

(Pécsi Napló 1912. december 5.)

„Az Apolló projektograph megnyitása. A korai nyári időszak óta épülő pécsi Apolló projektograph r.t. ragyogóan szép színházában most már hozzákezdhettek a berendezési munkálatokhoz és óriási méretű falragaszok, melyek Bíró Mihály rajzoló ügyességét dicsérik és amilyen falragaszokat ez idáig csak világvárosok hirdetőoszlopain láthattunk, adják hírül a rég várt eseményt, hogy az Apolló Projektograph színház december 14-én megnyílik, mely belső fényességével, berendezésének művészi voltával mindenkit meg fog lepni, annál is inkább, mivel ennél szebb mozi-színházat még nem építettek vidéken. Amilyen artisztikus a színház, ugyanolyan a reklámplakátja is, mely a mozgóképszínház felé özönlő közönséget mutatja. A megnyitó előadást ünnepélyessé szándékozik tenni az Apolló színház igazgatósága és a műsort a legközelebbi napokban már közölni is fogjuk.”

Ünnepélyes körülmények között 1912. december 14-én adták át rendeltetésének a pécsi Apolló filmszínházat

Az Apolló Mozi napjainkban

„Az Apolló mozi megnyitása. Az Apolló színház gyönyörű hajlékát ma avatták fel. Nem készült ünnepélyes megnyitás, de mégis ünnepélyessé avatta a közönség. 5 órára az elithelyek mind megteltek. A páholyok zsúfolva. Az egyik páholyban Visy László dr. főispán, Nendtvich Andor kir. tanácsos, polgármester, Zsolnay Miklós, Stenge Ferenc alispán stb. foglaltak helyet. Pontosan 5 órakor szétlebbent a színpad előfüggönye és a fehér vetítő vásznon megjelent a magyar korona. A jogászdalárda rázendített a Hymnuszra, amelyet a közönség állva hallgatott végig. Mindössze ennyiből állt a megnyitó aktus. Rövid, ízléses és előkelően nemes: a magyar kultúra szolgálatában álló mozi hódolt a magyar állameszmének. Utána megkezdődött a rendes előadás, amelyről annyit mindenesetre megállapíthatunk, hogy a vetítés elsőrangú. A képek élesek, nyugodtak, a műsor is tartalmas, úgyhogy a megnyitó előadás a legszebb auspiciumok jegyében pergett le.” (Pécsi Napló 1912. december 15.)

Az Apolló filmszínház krónikájához hozzátartozik, hogy 1913. július 2-án megnyitották a kertmozit is.

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS