Beszélgetés a pást királyával, Szilágyi Áronnal • Hetedhéthatár

Sport

Beszélgetés a pást királyával, Szilágyi Áronnal

Szeptember 26-án Budapesten a Csanádi sportiskolában találkozott az iskola diákjaival a huszonkét éves Szilágyi Áron, aki a 2012-es Londoni olimpián az első aranyérmet szerezte kardvívásban Magyarországnak.

Először Vad Dezső sportújságíró kérdéseire, aki 1948-ban Wimbledonban  teniszben ifjúsági döntőt játszott és korábban az Olimpiai Bizottság sajtófőnöke volt, majd a diákok kérdéseire is válaszolt. Ezután készséggel válaszolt lapunk kérdéseire az iskola igazgatói szobájában.

Szilágyi Áron és Szarvas István

Milyen sportot űzött a kardvívás előtt?

Futballoztam, karatéztam és teniszeztem. Kilenc éves voltam, amikor bejött iskolánkba Gerevich György és azóta a vívás lett a fősportom.

Nem gondolt arra soha, hogy öttusával foglalkozzon?

Több kizáró ok is van, hogy miért nem, kettőt említenék: félek a lovaktól és én a kardvívást kedveltem meg, és ott tőrvívás van.

Melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel egy jó kardvívónak rendelkeznie kell?

A vívásban a gyorsaság, a jó állóképesség és az örökké csiszolandó technika képezi az alapot, de erős idegrendszerrel és önfegyelemmel kell rendelkezni.

A parlamentben amikor átvette a Köztársasági Érdemrend kitüntetést a három közjogi méltóság jelenlétében, akkor én egy másik közjogi méltóságot kérdeztem, hogy mi a véleménye a londoni olimpiai aranyérmekről. A nyolc aranyéremmel kapcsolatban azt mondta, mindegyik csodálatos volt, de kettőt emelt ki: Gyurta Dániel 200 méteres mellúszását és az ön teljesítményét. Elmondta, hogy Olaszországban volt az olimpia alatt, és az olasz lapok már a nyolcaddöntőbe jutásakor felsőfokban írtak a vívásáról és a legnagyobb esélyesnek tartották. Mi a véleménye erről?

Nagyon örülök annak, hogy az olasz sportszakértők így látták. Valóban nagyon jól ment a vívás. A Legjobb négy között már az addigi eredményeket tekintve én voltam a legerősebb, erősorrend tekintetében én voltam a hatodik, a román vívó a nyolcadik és az olasz a 16.

Melyik volt a legnehezebb ellenfele és mit gondol, miért estek ki korábban a nagyágyúk?

A nyolcaddöntőben a német vívó, Max Hartung. Gondolom a legjobbak kieséséhez hozzájárult, hogy nagyobb volt a rájuk nehezedő nyomás.

Mik a további tervei? Nemsokára elkezdheti a felkészülést a harmadik olimpiájára, amely Rió Janeiróban lesz 2016-ban?

Két egyetemre járok, harmadéves vagyok az ELTÉ-n és elsőéves a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2013 augusztusában Magyarországon lesz a világbajnokság. Rió előtt erre koncentrálok, remélem csapatban is jól szerepelünk itt is és Rióban is.

Szilágy Áron 1990-ben született Budapesten. A Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett 2009-ben. Az ELTE harmadéves, a Károli Gáspár Református Egyetem elsőéves hallgatója.

Legjobb eredményei:
2012 London, Olimpiai arany egyéni
2012 Chicago, Világkupa arany egyéni
2007 Szentpétervár, Világbajnokság arany csapat

Jelentősebb díjai:
Junior Prima Díj 2010
Magyar Érdemrend Tisztikereszt 2012
Budapest Díszpolgára 2012

Mottója: A 2008-ban elhunyt nevelőedzője gondolata: „Nem lehet mindig nyerni, de törekedni kell rá”.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS