A Csend Kápolnája Helsinkiben • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Csend Kápolnája Helsinkiben

A kápolna a nyári megnyitást követően

A finn főváros, Helsinki nyüzsgő kereskedelmi központja rendhagyó kápolnával gazdagodott idén. Az evangélikus „Csendkápolnában” vallási szertartásokat nem rendeznek, viszont bárki elbeszélgethet az egyház vagy a szociális gondozóhálózat képviselőivel, segítséget kérve – és sokszor kapva is – személyes problémájára. A buszpályaudvar közelében álló, szoborszerű épületet látva olyan érzésünk lehet, mintha az építményt a földön kívüliek hagyták volna itt.

Anyaghasználata, térplasztikaszerű kialakítása teszi igazán markánssá a belváros épületei mellett. A belső térbe lépve gyönyörű, íves, tiszta felülettel találkozunk. A szakrális tér tömörfából készült, olajozott felülettel. Egyetlen ablaka sincs, így különösen alkalmas a világtól való csendes elvonulásra. A belső teret a mennyezeti megvilágítás teszi igazán meghitté. A berendezés, a padok és az oltár szintén nagyon puritán. Az épület teljes homlokzata hossztoldott lucfenyőből készült deszkaborítást kapott. A nanotechnológiával modifikált felületet pigmentált viasz felületkezeléssel védik az időjárás viszontagságaitól. Az épület konstruktív váza CNC-technológiával kialakított elemekből épült fel.

A kápolna belseje

Az épület a Helsinki a világ designfővárosa projekt keretében valósult meg, idén júniusban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Nagy sikert ért el, a nyitása óta eltelt időszakban több tízezer látogatója volt. 2012. december 12. az esküvők napja volt a kápolnában, ugyanis a különleges dátumon (12. 12. 12.) 16 pár mondta ki itt a boldogító igent. A kápolna már elkészülése előtt nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki és a terv 2010-ben a Chicago Athenaeum International Architecture Award díját nyerte el. Az épület megkapta a svéd Form magazin „Év Épülete Észak-Európában” díját, továbbá jelölték az Európai Unió Mies van de Rohe 2013. kortárs építészeti díjára.

S végül, de nem utolsó sorban lássuk, kik e különleges épület tervezői: Kimmo Lintula, Niko Sirola és Mikko Summanen, a K2S Arkkitehdit építésziroda munkatársai.

A kápolna Facebook-oldala

Forrás: www.fataj.hu, www.magyarfinntarsasag.hu, www.designswelove.com


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS