Európa idei kulturális fővárosai: Marseille és Kassa • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Európa idei kulturális fővárosai: Marseille és Kassa

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet idén Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia) viseli. A kulturális programok Marseille-ben január 12-én, Kassán pedig január 19-én kezdődnek el hivatalosan.

Marseille (fotó: www.marseille.fr)

Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos hangsúlyozta: ez a cím több mint 25 éve az EU egyik sikertörténete, amely egyedülálló lehetőséget kínál a városok számára kulturális lehetőségeik kibontakoztatására és a hosszú távú fejlődésre, továbbá rendkívül fontos a turizmus, a munkahelyteremtés és a városfejlesztés szempontjából is.

A „Marseille-Provence 2013” programsorozat nyitóeseményeire 2013. január 12. és 13. között kerül sor. A programok közül kiemelkedik a Marseille-ben megrendezésre kerülő hivatalos megnyitó, amelyen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz, az Aix-en-Provence-i kortárs művészeti kiállítás és a Marseille környéki kincsvadászat. A hétvége tűzijátékkal ér véget Arles-ban.

Kassán Andrula Vasziliu jelenlétében, január 19-én és 20-án kezdődnek az események a város több helyszínén, így a Nemzeti Színházban, a Steel Arénában, a Podiumban, valamint számos klubban, étteremben és kulturális helyszínen. A város a keletet és nyugatot összekötő történelmi útvonalak találkozási pontján fekvő településként mutatkozik be.

Kassa (fotó: www.visitkosice.eu)

2012 őszén az Európai Bizottság a 2013-as két kulturális fővárosnak ítélte az 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri díjat, hogy ezzel ismerje el az általuk folytatott előkészítő munka magas színvonalát, és a cím elnyerésekor vállalt kötelezettségeik teljesítését.

Az EKF cím arra is kiváló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy megváltoztassák a róluk kialakult képet, helyet kérjenek maguknak a világ kulturális térképén, több látogatót tudjanak vonzani, és a kultúrán keresztül újragondolják jövőjüket. Egy tanulmányból világosan kitűnik, hogy a címet elnyerő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12%-kal nőtt a legalább egy éjszakát a városban töltő látogatók száma. Ez az érték a címet 2008-ban viselő Liverpool, és 2007-ben viselő Nagyszeben esetében elérte a 25%-ot.

Marseille és Kassa után az Európa Kulturális Fővárosa címet 2014-ben Riga (Lettország) és Umea (Svédország), 2015-ben Mons (Belgium) és Plzeň (Cseh Köztársaság), 2016-ban pedig Donostia-San Sebastián (Spanyolország) és Wrocław (Lengyelország) fogja viselni.

(Forrás: www.turizmus.com)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS