Teret követel a költészet: verstársaság alakult Babits nevével • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Teret követel a költészet: verstársaság alakult Babits nevével

A Babits Gimnázium

„Babits” Versmondó Egyesület néven, önálló társadalmi szervezetként alakult meg a Magyar Versmondók Egyesülete dél-dunántúli tagszervezete. Az alakuló közgyűlésen a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői is részt vettek.

Az alapítók, – az egykori, valamint a mai diákok és tanárok – a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola fennállásának 50. évében, az iskolában 1990-től működő Pódium irodalmi színpad szakmai munkájára és eddigi eredményeire alapozva hozták létre a „Babits” Versmondó Egyesületet. A szervezet alapításának célja a magyar nyelvű vers- és prózamondó kultúra és a pódiumi műfajok ápolása, az egyetemes és a magyar irodalom népszerűsítése, az iskolán kívüli irodalmi oktatás szervezése, és a drámapedagógia módszerével a gyermek- és ifjúsági korosztály társadalmi identitásának erősítése.

A Versmondó Egyesület megalakulása

A célok elérésében már most, az induláskor segítséget nyújt az anyaszervezet, a Magyar Versmondók Egyesülete. Pécsett évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti oktatás kiterjesztésére, ennek egyik alappillére a Babits Gimnázium, amely kiemelkedő eredményeket ért el a vers- és prózamondó előadóművészet, valamint a színházművészet és az irodalom terén. Számos színész, előadóművész és költő köszönheti pályafutásának első lépéseit az intézménynek. A kapcsolat a Magyar Versmondók Egyesületével még szorosabbá vált 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosaként otthont adott a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválnak.

Szavazás

A Versmondó Egyesület Babits Mihály nevét vette fel. A névválasztás mellett az alapítók szerint három érv is szólt. A Dél-Dunántúl irodalmi életében jelentős szerepet játszó író-költő Szekszárdon született, és Pécsett járt iskolába. Az egyesületnek otthont adó gimnázium 1990-ben vette fel a latinos, humán műveltségű Babits Mihály nevét. Ünnepélyessé teszi a megalakulást az is, hogy az idei évben több Babitshoz kötődő évfordulóról is megemlékezünk, így születéséről, (130 éve; Szekszárd, 1883. november 26.), 1893 szeptemberétől (120 éve) járt a Nagy Lajos Gimnáziumba Pécsett, 1913-ban (100 éve) írta meg első regényét „A gólyakalifa” címmel, 1933-ban (80 éve) jelent meg „Versenyt az esztendőkkel!” című verseskötete, és ugyanebben az évben írta utolsó regényét, az „Elza pilóta, vagy a tökéletes társadalom” címmel.

A verstársaság már az alakulás évében önálló irodalmi műsorok összeállítását és „színpadra állítását” tervezi, és aktívan bekapcsolódik a Magyar Versmondók Egyesülete munkájába: a tradicionális országos és nemzeti versmondó versenyek regionális döntőit, az egyesület dél-dunántúli közönségtalálkozóit ezentúl Pécsett, a „Babits” Versmondó Egyesület rendezi az anyaszervezet országos koordinálásával.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS