Hetedhéthatár | Ismét magyarországi fa nyerte az Európai Év Fája versenyt

Napi aktuál

Ismét magyarországi fa nyerte az Európai Év Fája versenyt

A harmadik alkalommal megrendezett Európai Év Fája verseny győztese ismét egy magyar fa lett, az egri termálfürdő területén élő platán, melyre 14205 szavazat érkezett. A második helyezett szintén egy platán, Lengyelországból (13898 szavazattal), a harmadik pedig a Tölgykirály nevet viselő írországi fa lett (5785 szavazat). A versenyben, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti értékeinkre, idén több mint 45000-en voksoltak a fákra. Az Európai Év Fája versenyt három éve szervezi meg az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi. A győztes fák díjait a Nadace Partnerstvi a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia során fogja átadni. A versenyről bővebben a www.treeoftheyear.org oldalon lehet olvasni.

A győztes egri platánfa

„A verseny európai fordulója ismét nagyon izgalmasan telt, hat ország vett részt benne: Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország, és Szlovákia.” – mondta a verseny főszervezője, Hana Rambouskova, a Nadace Partnerství munkatársa. A fákat többnyire egy-egy helyi közösség támogatta a verseny során. A legtöbben, több mint 14 ezren a 250 éves egri platánra szavaztak,mely a termálfürdő területén él. A fához híres történelmi eseményhez kapcsolódó, ámde kitalált történet fűződik. A szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányították a török sereget. A valóságban a fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették a 18. században. A nevezők nagyon vigyáznak a fürdő területén élő fákra, a kezelési munkákba a fa mérete miatt a tűzoltóság is besegít.

A résztvevő fákra február 1. és 28. közt lehetett szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon. Más versenyektől eltérően a fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően. A verseny célja, hogy ezen különleges európai fákon keresztül hívja fel a figyelmet a természeti, kulturális és történelmi örökségünkre és annak védelmére.

„A fák történeteivel szeretnénk felkelteni az emberek érdeklődését helyi természeti örökségük iránt. Ha sikerül megerősítenünk a kapcsolatot a fákkal, sokkal természetesebbé válik, hogy figyelünk rájuk, ápoljuk és megvédjük őket.” – fűzte hozzá Sólyom Éva, a verseny magyarországi szervezője.

A verseny eredménye:

1.  Egri platánfa, Magyarország – 14 205 szavazat
2.  Kozy platánfája, Lengyelország – 13 898 szavazat
3.  Tölgykirály, Írország – 5 785 szavazat
4.  A Nové Hrady fasor hársfája – 4 636 szavazat
5.  Komjaticei platán, Szlovákia – 3 876 szavazat
6.  Glushniki eper és diófák, Bulgária – 2 737 szavazat
Összes szavazat: 45 137
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Ismét magyarországi fa nyerte az Európai Év Fája versenyt”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés