A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény kincsei a húsvéti bélyegen • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény kincsei a húsvéti bélyegen

A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszönti a Húsvétot. A forgalmi bélyegkisív és sorozat címletein a Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény tojáskülönlegességei szerepelnek. Az alkotásokat Bércziné Szendrő Csilla tojásíró népi iparművész készítette. A 2013. március 5-én megjelent húsvéti bélyegek Nagy Péter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készültek.

Virágvasárnapon – március 24-én – 13 órakor Zengővárkonyban a Kultúrházban és a Míves Tojás Múzeumban kerül megrendezésre a Magyar Posta bélyegbemutatója, melyhez filatéliai vásár is kapcsolódik majd. A múzeumban megtekinthetők lesznek a bélyegeken látható tojások eredeti példányai is! A bélyegbemutatót követően a Múzeum hagyományos Országos Ifjúsági Tojásfestőversenye 13:30-kor kezdődik.

A bélyegkisív

A bélyegkisíven és a 85 forint névértékű sorozaton szereplő motívumok eredetije múlt század eleji gyűjtésből származik, fehér írásos, pirosra festett gyimesi, csiki és háromszéki motívumok. A technikai és színbeli átfogalmazások emelik ki a motívumok nagyszerűségét, ritmikusságát, mozgalmasságát. Ugyanakkor látványosan megmutatkozik archaikusságuk, kultikus mivoltuk. A virágos minták előzménye az erdélyi reneszánsz motívum kincsében keresendő. Az egyes minták többértelműek is lehetnek, ami ékes bizonyítéka a Kárpát-medencei mintakincs fantasztikus változatosságának, a tojásdíszítő asszonyok, lányok esztétikai kifinomultságának, az évszázados hagyományok nemes ápolásának.

A 110 forint névértékű sorozat fő motívuma a Kárpát-medence gyimesi tájegységéről származó piros alapszínű tojáshím, derékban széles osztósávval, felirata „Krisztus halleluja”. Fent és lent 8 részre van osztva, a sávokban rendezett dupla csillagmotívum elnevezése „tőtőtt rózsa bűtűbe írva”, azaz a csillagot a tojás két végére írják. A piros-fekete színállással a tojásíró kiemeli és megerősíti a főmotívumot, ugyanakkor felidézi a székely hagyományos színeket, a piros fekete rokolyákat, a pünkösdi szélben lobogó templomi zászlókat, a székely gyászt. Az egyik legvallásosabb terület Gyimes, ahol a mai napig minden lányos háznál „írják” a tojásokat. A Kárpát-medencében egyedülálló archaikus mintakinccsel rendelkezik, ezek változatai többszáz különböző, ugyanakkor bámulatosan összehangolt rendszere jelenti a „gyimesi tojásírást”.

A Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjteményben a kicsiny fürjtojástól a testes strucctojásig mintegy harmincféle módszerrel díszített egyedi alkotás, valamint különlegesen szép iparművészeti darabok is találhatók. Minden kiállított alkotás különleges, egyedi harmóniájával, a szépség igézetével ragadja meg a szemlélőt. (F: Dr. Nienhaus Rózsa Míves Tojás Múzeum alapító tulajdonos)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS