Mit tettél, Richard? A 20. Titanic versenyfilmje • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Mit tettél, Richard? A 20. Titanic versenyfilmje

A film főhőse Richard Karlsen, tehetséges rögbijátékos. A jómódú családból származó dél-dublini tinédzserek vitathatatlan Bel Amija. A film kezdetén tanúja vagyunk, ahogy elhódítja klubtársa barátnőjét, egy dublini szépséget. A film nyarát mutatja be az iskola befejezésétől egészen az egyetem kezdetéig. A világ az övé, minden lehetségesnek tűnik, egészen addig, amíg egy este egy bisztróban mindhárman ott vannak. Richard kimegy dohányozni, de nem engedik vissza, ezen feldühödik, és olyat tesz, amivel mindent lerombol, és a hozzá közelállók életét is tönkreteszi. Magabiztos tinédzserekről szóló összetett, kifinomult dráma ez, ami két tradícióra épít: az amerikai teen-noirra (Carrie, Heathers) és az európai drámákra – Vinterberg és Haneke filmjei – amikben a különböző csoportok működési zavarai jelennek meg. A film lényegét így tudnám összegezni: nem csak becsületesnek kell látszani, hanem annak is illik lenni. A filmben szinte nem találni pozitív karaktert.

Richard és szerelme, Laura

A 88 perces ír filmdráma rendezője Lenny Abrahamson, Írországban született. Fizikát és filozófiát tanult a dublini Trinity College-ben, ahol rövidfilmeket is elkezdett készíteni.

A fő szereplő Richard Karlsent Jack Reynor alakítja impulzív játékkal. Nem lennék meglepve, ha díjjal térne haza a film.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS