A francia Lore című film nyerte a 20. Titanicot • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A francia Lore című film nyerte a 20. Titanicot

Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland Lore című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. Mira Fornay Kutyám, Killer című alkotását különdíjban részesítette a háromtagú nemzetközi zsűri, melynek elnöke a világhírú cseh rendező, Jiří Menzel volt. A közönségdíjat Petr Nikolaev cseh rendező Lidice című filmje kapta.

A Lore egyik jelenete

A múlttal való szembenézést középpontjába állító ausztrál dráma, Cate Shortland Lore című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. „A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. A Lore egy erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film.” – nyilatkozta a zsűri egyik tagja, Morgan Bushe ír producer.

A Lore egészen új nézőpontból mutatja be a második világháború hatásait, de nemcsak ezzel hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét. Csodálatos fényképezése, lírai képei és a főszerepet játszó, az alakítás után Európa „Shooting Star”-jává választott Saskia Rosendahl lenyűgöző játéka már eddig is számos díjat hoztak az alkotásnak. A Lore a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, Stockholmban pedig a legjobb film, női főszereplő, operatőr és zene elismerését vihette haza. A rendező távollétében a Hullámtörők díjat a film főszereplőnője, az épp Budapesten forgató Saskia Rosendahl vette át. A film május 2-ától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. A film előzetese: http://youtu.be/oj3MGRIpbGI.

Idén a közönség véleménye szerint Petr Nikolaev cseh rendező Lidice című filmje bizonyult a legjobbnak,  a második-harmadik helyen megosztva Matti Kinnunen munkája, a Miss Blue Jeans című finn alkotás és az amerikai Emmett Malloy Big Easy Express című zenei dokumentumfilmje végeztek.

Idén is bőséges kínálattal jelentkezett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 5-13. között tartó rendezvényen 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés. A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10700 látogatót vonzott – tudtuk meg Tamás Dorka sajtóreferens közleményéből, mivel a sajtóakkreditáció nem biztosította az eredményhirdetésen és a záró gálán való részvételt.

A filmfesztiválról való véleményünket Az őszintén a 20. Titanicról című cikkben a későbbiekben fejtjük ki.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS