Jó Ember Díj – 2013: Bodó Imre (Dombóvár) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Jó Ember Díj – 2013: Bodó Imre (Dombóvár)

Bodó Imre, a 2013-as Káplár László Jó Ember Díjas

Káplár Lászlóra, az egykori MTI-s újságíróra emlékezve évente adja át a Jó Ember Díjat a Káplár László emlékére kulturális alapítvány. Ez évben Bodó Imre (Dombóvár) vehette át a díjat a kuratórium döntése alapján. „Bodó Imre agrármérnöki főhivatása mellett helytörténészként tevékenykedik több évtizede. Többek között létrehozta a dombóvári Fekete István Múzeumot. Dombóváron és környékén számos emléktábla avatását kezdeményezte méltatlanul elfeledett neves személyeknek. A különböző művészetek pártfogója: szobrok felállításának, kiállítások létrehozásának elősegítője, diákok olvasás- és természetszeretetének előmozdítója, több civil szervezet, egyesület működtetője.” – áll az oklevélben a rövid indoklás.

A díjátadásra a hagyományoknak megfelelően a bánáti bazsarózsa virágzásának idején került sor – április 27-én volt a rendezvény a pécsváradi várban. Az ünnepséget követően a virító bánáti bazsarózsák társaságában köszöntötték a résztvevők a díjazottat a Zengőn.

Az ünnepségen közreműködtek: Bandi Szabolcs (gitár, ének), Borsós István (tárogató), Pázmándi József (klasszikus gitár). A díjat Bandi András, az alapítvány elnöke adta át Bodó Imrének. Majd a tavalyi díjazott, Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest) köszöntötte a Jó Ember Díj újdonsült birtokosát, Bodó Imrét, aki a szokásnak megfelelően Judit Hagner Németországban élő szobrászművész alkotását vehette át.

A pécsváradi várban tartott ünnepség keretén belül Komlós Attila ismertette a Káplár Alapítvány elmúlt évi legnagyobb tevékenységét: a Gebauer-emlékév megszervezését (www.gebauer2012.hu).

Bandi Szabolcs (gitár-ének)

A kuratórium kilenc jelölt közül választotta ki az ez évi Jó Ember Díjast. A kuratórium tagjai: Bandi András – elnök (Pécs), Borsós István (Pécs), Králik Ivánné (Siklós), L. Csépányi Katalin (Pécs), Tárkányi Béla (Debrecen). Idén is az ország különböző pontjairól érkeztek jelölések. A döntés értelmében Bodó Imre végzett az első helyen, őt követte sorrendben St. Martin (Budapest), Szilágyi Zsolt (Sepsiszentgyörgy), Szederné Tóth Zsuzsanna (Sátoraljaújhely).

Néhány idézet a jelölésekből:

St. Martin: „A Jó Ember Díjra figyelmükbe ajánlanék egy egyedülálló zenészt, akit a segítségre szorulók gyámolítójaként ismerek. St. Martin (Szentmártoni Imre) művészre gondolok, és nem csupán Böjte Csaba szerzetessel fennálló kapcsolata miatt. Rendszeresen tart jótékonysági koncerteket, a szó igazi értelmében. Ha valahol gyűjteni kell valamilyen nemes célra, őt hívják, és ott terem, belefúj a szaxonfonba, vagy a pánsípba, és gyarapszik a támogatandók számlája. Mindezt olykor megfejeli azzal, hogy lemezeinek bevételéből még további felajánlásokat tesz…”

Szilágyi Zsolt: „Olvasva az Önök felhívását szíves figyelmükbe ajánlom egy neves előadóművész, zenepedagógus, kórusalapító és -vezető munkásságát és egyben javasolom a Káplár László Jó Ember Díj 2013 odaítélését… Az évek során a városban, a megyében alakuló kórusok róla vettek példát, zenei ízlése, igényessége mércének, követendő példának számított. Sepsiszentgyörgy, Háromszék zenekedvelő közönsége sosem felejtheti a Jó Ember hangját, egyéniségét, a közösség kulturális, zenei felemelkedéséért végzett munkáját, bár betegsége megállj-t parancsolt, kiszakította közülünk…”

Borsós István (tárogató)

Szederné Tóth Zsuzsanna: „Jelölném Szederné Tóth Zsuzsa matematika, kémia, ének-zene szakos tanárt, aki Sátoraljaújhelyen tanít. Olyan tanár, aki felismeri a szunnyadó tehetséget és segít a fejlődésben. A kulturális örökség átadásának és megőrzésének egyik legkiválóbb egyénisége. Önzetlenül felkészíti a diákjait versenyekre, több mint 30 éve. A szó nemes értelmében jó ember…”

Bodó Imre: „Bodó Imre agrármérnök, helytörténész, a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület elnöke az egyesület megalakulása, 1996 óta. Dombóvár város és a városkörnyék falvainak is elismert egyénisége. Szakmai munkássága mellett jelentős kulturális tevékenységet folytat. Bodó Imre 1954. március 19-én született a Somogy megyei Gölle községben. Az általános iskolát szülőfalujában végezte. Tízéves kora óta foglalkozik honismerettel, helytörténettel. 1986-ban kezdeményezője és alapítója volt a göllei Fekete István Baráti Körnek, majd titkárként is tevékenykedett a szervezetben. Mint az köztudott Gölle Fekete István író szülőfaluja is. Bodó Imre 1987-ben alapítója volt a Fekete István szülőházában berendezett múzeumnak. 1989-ben az Olvasótábor megszervezésének és lebonyolításának is aktív résztvevője volt. 1995. június 24-én nyitotta meg Dombóvár város első muzeális gyűjteményét, a Fekete István Emlékszobát, melyet 2001-ben újabb teremmel bővített. 2011-ben készült el a harmadik terem is. A múzeum továbbra is ingyenesen látogatható minden korosztály számára. Dombóvár város első múzeumát eddig mintegy negyvenezer fő kereste fel.

1996. december 10-én alakult meg a Fekete István Kulturális Egyesület, 21 fő alapítóval. Az egyesület 1997-től minden évben megjelenteti emlékkönyvét. Ugyancsak megjelenik a kis múzeum Bogáncs c. kiadványa is. Az egyesület minden évben megrendezi a „Fekete István és én” c. rajzpályázatát általános iskolások és kisgimnazisták részére. 2013-ban immár a 17. alkalommal kerül meghirdetésre a pályázat. Eddig 360 gyermeket jutalmaztak.

Pázmándi József (klasszikus gitár)

2004-ben kerültek haza a göllei temetőbe Fekete István író és felesége, Piller Edith, illetve Bogáncs kutya földi maradványai. A helyi és a megyei önkormányzattal karöltve az egyesület és Bodó Imre is számos feladatot vállalt.

Emléktáblák avatásának kezdeményezője is volt. Ezzel több elfelejtett és nélkülözött híres embernek állított emléket: Göllében Esküdt Lajos politikus, dr. Hajdu Miklós hírlapíró, szerkesztő, Világos Ödön kanonok, Hausz Mihály ny. középiskolai tanár, iskolaszervező, Fekete István író, Kemény Pál uradalmi gazdatiszt, Lápafőn Galgóczy Károly és Gábor honvédtisztek, Várongon dr. Takács Lajos néprajzkutató, Döbröközön dr. Gelencsér Gyula történész, Attalában Melhárd Gyula pap-történész, Dombóváron Sipos Gyula költő, Leskó László író, újságíró, Farkasdi András apát-plébános emlékére.

Bodó Imrének köszönhetően adták át 2008-ban Göllében Csonka Sándor dombóvári festőművész állandó kiállítását, 2009-ben pedig Őri Nándor bélyeges téglagyűjteményét, melyet az országos Monarchia Téglagyűjtő Egyesülettel közösen rendeztek be. Összesen 800 db téglát láthat az érdeklődő.

Komlós Attila a Gebauer-emlékévről beszél

Bodó Imre mindenféle díjazás nélkül járja az iskolákat, művelődési házakat, idősek otthonait, klubokat, egyesületeket és előadásokat tart Fekete István életéről és munkásságáról. Dombóváron és Göllén kívül meghívták a következő településekre: Kaposvár, Komló, Pécs, Vecsés, Zselickislak, Kaposszekcső, Balatonszepezd, Gyulaj, Berkesd, Budapest, Ádánd, Bükkösd, Mosdós, Veszprém, Ajka stb.

2010-ben két konferenciát is szervezett nagy magyar írónk, Fekete István emlékére, aki akkor 110 éve született és 40 éve távozott, illetve akkor volt 15 éves a dombóvári Fekete István Múzeum. Június 25-én Dombóváron, szeptember 17-én pedig Göllében rendezte meg a konferenciát. Mindkét helyszínre neves előadókat hívott meg. A rendezvényeken 80-85 fő vett részt az ország minden részéből.

Bodó Imre tagja, alelnöke a 68 civil szervezetet összefogó Civil Tanácsnak. Ma is rendszeresen publikál az Új Tanú c. folyóiratban, a Somogyi és az országos Honismeretben, a Tolna Népújságban, Somogyi Hírlapban és a Dombóvár és Környéke, az Új Ember, a Spiritus, a Csendes Sakál, az Amerikai Magyarság c. hetilapokban stb. Természetesen honoráriumot nem kér és nem is fogad el egyik laptól sem.

Szülőfalujában, Göllén 2012. novemberben megújult a Fekete István emlékház, amelyhez bútorokat és egy festményt, kiadványokat adományozott a községnek. Ez már a harmadik adománycsomag volt, melyet szülőfaluja hírnevének öregbítéséért tett.

Bandi András átadja a Jó Ember Díjat Bodó Imrének

Mindezek alapján a 2013. évi Káplár László Jó Ember Díjat BODÓ IMRE kapja.

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi tulajdonosai:

Káplár László posztumusz – 2006

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006

Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007

Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008

László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009

Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010

Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011

Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012

Bodó Imre (Dombóvár) – 2013


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS