Maria Assunta Accili: A magyar újságokban ugyanarról a témáról ellentétes álláspontok olvashatók • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Maria Assunta Accili: A magyar újságokban ugyanarról a témáról ellentétes álláspontok olvashatók

Nagy érdeklődést váltott ki a MÚOSZ Külpolitikai Szakosztály által szervezett találkozó őexcellenciája Maria Assunta Accilivel, Olaszország magyarországi nagykövetével.

A nagykövet legutóbb az expo biztosaként Sanghajban, Kínában, korábban Marokkóban, Pakisztánban, Párizsban (az OECD-nél), Tajvanon teljesített diplomáciai szolgálatot.

Maria Assunta Accili

A nagykövet az olasz belpolitika aktualitásairól elmondta, hogy az általános választásokat követő hathetes patthelyzet után a közelmúltban végre létrejött nagykoalíció megalakulását nagy meglepetésnek tartja, mivel a két fő erő – a balközép Demokrata Párt (PD) és a Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe párt (PdL) – a választási kampányban riválisként olyan ádáz küzdelmet vívott egymással, ami után nagyon nehéz lehet a megbékélés. A két nagy párt mögé a parlamentben szorosan felzárkózott a Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely új politikusokat akar látni a közéletben, és erkölcsi megújulást vár. Ennek az egyébként populista mozgalomnak a képviselői azonban újak és tapasztalatlanok a politikában, és nem tudni, valójában mit akarnak – mutatott rá a nagykövet. A korábbi kormányfő, Mario Monti vezette centrum politikusai mindössze 10 százalékot értek el a választásokon.

Olaszország rendkívül mély gazdasági válságban van a nagykövet szerint. Ezért elkerülhetetlen a foglalkoztatás növelését lehetővé tevő reform, az adócsökkentés, ami a családok kiadásait és a vállalatok terheit mérsékelné, továbbá a nyugdíjreform. A beruházások élénkítése is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gazdasági recesszióból kikerüljön az ország. A szakértői kormány ilyen értelemben fog tárgyalni az Európai Unióval – jelezte Maria Assunta Accili.

A diplomata hangsúlyozta: Olaszország – mint az Európai Unió elődjének, az Európai Közösségnek az alapító tagja – nagyon sok bírálatot kapott az évek során. Ezek a bírálatok mindig az ország javát szolgálták, segítették Olaszország fejlődését, nem pedig ellene irányultak. Azon véleményének adott hangot, hogy az Európai Unióba tömörült országok csak úgy vehetik fel a versenyt a világban, ha együtt maradnak; az EU számunkra az egyetlen biztosíték arra, hogy Európában béke és fejlődés legyen. Még Németország sem tudná egyedül felvenni a globális versenyt – mondta. Rámutatott: „Nincs tehát választásunk Európa és nem Európa között. Ez az Európa konszenzuson, kormányok közötti tárgyalásokon alapul. Fontos, hogy egy olyan föderatív Európa jöjjön létre, melynek intézményeit az állampolgárok ismerik és elfogadják.”

Az olasz vállalatok szeretnék megőrizni pozícióikat, megszilárdítani helyzetüket, ám a mezőgazdaságban, a bank- és az energiaszektorban aktív cégek aggódnak a magyarországi helyzet(ük) miatt. Viszont a kisebb kézműipari vállalatok a különböző támogatási formáknak köszönhetően kezdik megtalálni a számításukat.

Elmondta, hogy azért zárta be budapesti képviseletét az Olasz Idegenforgalmi Hivatal, mert a gazdasági helyzet a közintézményektől fokozott takarékosságot követel. Ugyanakkor a „magyarok jobban ismerik Itáliát, mint maguk az olaszok”, tehát nem nálunk kell erősíteni az olasz idegenforgalmi propagandát. És ez fordítva is igaz – mutatott rá a legfrissebb, 2011-re vonatkozó adatokat ismertetve. Akkor az olasz turisták regisztrált magyarországi vendégéjszakája elérte a másfél milliót, és ennek vélhetően a többszörösét tette ki az ismerősöknél, barátoknál, rokonoknál megszállt olaszok száma. „Ez nem véletlen. A magyarok nagyon szeretik az olaszokat, ezt úton-útfélen magam is tapasztaltam” – tette hozzá.

Örvendetes az is, hogy Magyarország, Budapest és a magyar kultúra rendkívül népszerű Olaszországban. Ezt tovább fokozza a magyar-olasz kulturális évad, amelynek legfontosabb új vonását a nagykövet abban látja, hogy a fiatal korosztályt célozza meg.


Lapunk két kérdést tett fel.

Nagykövet asszony! Ön 2013 április 26-án vendége volt az Antall József Alapítvány által szervezett Diplomata klubnak a Corvinus Egyetemen. Milyen benyomásokat szerzett a találkozóról?

Maria Assunta Accili és Szarvas István

Az összejövetelen olyan fiatalok voltak többnyire, akik diplomata pályára szeretnének menni. Élénken érdeklődtek Olaszország után. Nekik a kreditpontokba beszámít az Olaszországgal foglalkozó programokon való részvétel. Az Egyetemmel tudományos együttműködése van Olaszországnak.

Mi a véleménye a magyar sajtóról?

Sajnos még nem tudok úgy magyarul, hogy az újságokat és a tévét megértsem, ezért munkatársaim összefoglalóiból értesülök az eseményekről. Azt vettem észre, hogy ugyanról az eseményről annak megfelelően ,hogy milyen újságban jelennek ellentétes információk olvashatók.

A tervezettnél jóval tovább, két órásra nyúlt rendkívül élvezetes és informatív beszélgetéstől őexcellenciája egyáltalán nem fáradt ki – ez inkább a magyar újságírókra volt jellemző.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS