Nagy Viktor: Pécs nagyszerű helyszíne az ország legrangosabb és legnagyobb színházi fesztiváljának • Hetedhéthatár

Színház

Nagy Viktor: Pécs nagyszerű helyszíne az ország legrangosabb és legnagyobb színházi fesztiváljának

Színvonalas, érdekes, jó hangulatú volt a szombat este zárult Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) – mondta el Nagy Viktor rendező, a szakmai zsűri elnöke, hozzátéve, hogy a fesztivált nagy érdeklődés kísérte a közönség részéről. „Ez nemcsak a versenyprogramokra, hanem az off-programokra is érvényes volt” – tette hozzá. Kiemelte: rendkívül színes, sok stílusban és különböző irányzatokban megmutatkozó, gazdag versenyprogramot láthatott a zsűri és a közönség.

Mint mondta, örvendetes, hogy nagyon sok fiatal színész és alkotó került reflektorfénybe, és hogy sok fiatal látogatta az előadásokat. Ez azt bizonyítja, hogy a színház és a fesztivál iránti érdeklődés töretlen, és Pécs nagyszerű helyszíne az ország legrangosabb és legnagyobb színházi fesztiváljának.

Az idei találkozó versenyprogramját két határon túli, hat vidéki és négy budapesti társulat előadása adta. A 12 versenyprodukciót megítélő szakmai zsűri tagja Nagy Viktor mellett Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak színész, rendező, a Teatr Polski w Poznaniu igazgatója volt.

Nagy Viktor a zsűri munkájáról elmondta: döntésükben szerepet játszott, hogy a különböző színházi irányzatoknak helyet adjanak. Hozzátette: a zsűri örömmel fogadta a sok fiatal színész, alkotó előre törését, és ez látszik is az eredményeken. „Bár sok vita volt, a nagy teljesítmények egyértelműek voltak. Nem volt túlságosan nehéz dolga a zsűrinek” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az előadások közül ugyan jó néhányat már láttak, meglepetést okozott számukra, hogy a sokféle stílus és irányzat együttes megjelenése mennyire hatásos tud lenni. Mint mondta, amikor a zsűri tagjai beültek egy-egy előadásra, nemcsak azt figyelhették meg, hogy az ő számukra hogyan működik az az előadás, hanem a közönség pozitív reakcióit is érzékelhették, az egészen extrém vagy furcsa stílusú előadásokat is jól fogadták a nézők. „Érdekes módon a közönség és a zsűri ítélete szinte teljesen egybecsengett, az előadás stílusától függetlenül” – jegyezte meg.

Az idei találkozó versenyprodukcióit Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész választotta ki. Az idei válogatásról szóló kérdésre Nagy Viktor elmondta: a szakmai zsűrinek a válogatás megítélése, kritizálása nem dolga, „Ezeket a darabokat válogatták a POSZT-ra, akkor ezeket kell értékelni” – fogalmazott a zsűri elnöke.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS