A Kaposfest ma már gyöngyszem Európa kulturális térképén • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Kaposfest ma már gyöngyszem Európa kulturális térképén

Egyre inkább megerősödött bennem az a felismerés, hogy politikusok, tudósok, művészek szeretik a korábban elhangzott és megjelent jeles emberek gondolatait idézni. Mikor elolvastam Kokas Katalin hegedűművész 4. Kaposfest-füzetben megjelent köszöntő sorait, rögtön tudtam, hogy idézni fogom, majd utána a fesztivál egyik nagyágyújával folytatott interjúból néhány gondolatot.

Így ír az eljövendő 2013 augusztus 13-19 közötti hétről:

„Ez a hét a zene hete. A nagybetűs Zenéé, hiszen ezen alkotók műveit hallhatják, akik a legnagyobb géniuszok voltak- és ma is élők, hisz vágyunk arra, hogy beszéljenek hozzánk! Azonban szükségük van előadókra, s attól válik egy koncert egyedivé és megismételhetetlenné, hogy a művész milyen módon tolmácsolja az 5 vonalra vetett hangjegyeket. A meghívott művészek terén éppen ezért nagy a felelősségem, de úgy gondolom, nem sokat kockáztatok, hiszen a Kaposfestre összegyűjtő 35 szólista egytől egyig mind izgalmas egyéniség. Tehetségüket folyamatosan bizonyítják a világ nagy pódiumait járva, most pedig Kaposvárra csábítják Önöket egy igazi élményfürdőre.”

2010. augusztusában Kocsis Zoltán karmester-hegedűművésszel beszélgettem az 1. Kaposfesten. Ebből idézek.

– Mi a véleménye a fesztivál jövőjéről?

– Azt hiszem, hogy maga az a tény, hogy itt megtörténhet olyasmi, ami máshol nem, garantálja azt, hogy a rendezvény időtlen időkig ellehet abban az esetben, ha fennmarad ez a hit, amelyet a fesztivál lebonyolítói képviselnek. Szilárdan hiszem ezt, hogy a fesztivál tartós és minden évben egyre jobb lesz.

2011 augusztusában Kokas Katalin a következőket mondta nekem egy interjú során:

Szarvas István és Kokas Katalin

– Az történt, hogy amikor kaptam egy Kaposvár-díj elismerést, bementem a polgármesterhez, Szita Károlyhoz a hivatalába, és mondtam neki, hogy én ezt egyelőre még nem érdemeltem meg, hisz’ nem tettem semmit a városért, ha mást nem, hogy játszom (hegedűn),de most itt az alkalom, hogy tegyek a városért. Azt mondtam, ha támogat, ígérem, hogy Kaposvár pár éven belül felkerül Európa kulturális térképére. Olyan barátaink vannak szerte a világon, akiket a fesztiválokról ismerünk.

Mindkét művésznek igaza lett: a fesztivál egyre jobb lett és gyöngyszemként felkerült Európa kulturális térképére!

A fesztivál honlapja: www.kaposfest.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS