A 2013-as Vívó Világbajnokságról jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A 2013-as Vívó Világbajnokságról jelentem

Férfi kard egyéni selejtezők

Iliász Nikolász szerezte a magyar vívóválogatott első győzelmét a Vívó Világbajnokságon. Az első versenynapon 124 kardozó kezdte meg a küzdelmet, míg 16-an – közte természetesen az olimpiai bajnok Szilágyi Áron – kiemeltként a 64-es táblán szállnak majd be a versenybe. Iliász Nikolász cseh riválisát verte 5:0-ra, megadva ezzel a mieinknek az alaphangot.

A csoportmérkőzések aztán éppen neki sikerültek legkevésbé, később két vereséget is szenvedett, míg Gémesi Csanád és Szatmári András egy-egy vereséggel zárta az első kört, ezzel mindhárman továbbjutottak. Sőt, mivel a gödöllői kardozó tusaránya imponáló volt, neki véget is ért a versenynap, tizedik legjobb indexével csatlakozott Szilágyi Áronhoz a legjobb 64 közé.

Időrendben Iliász Nikolász következett, aki rendkívül kellemetlen ellenfelet kapott a francia Rousset személyében. Sajnos, nagyon indiszponáltan kezdett, ellenfele 8:1-re és 10:2-re is vezetett. Ekkor viszont feltámadt, sorra vitte be a tusokat, és 13:12-re feljött. A folytatás már nem sikerült, így Iliász Nikolász első magyar győztese után az első magyar kiesője is lett a vb-nek. Szatmári Andris aztán bizonyította, hogy három a magyar igazság – ezúttal lehetett volna négy is… -, remek vívással, egészen magabiztosan 15:4-re verte a kínai Wut, és ezzel ő is felkerült a 64-es táblára.


Női párbajtőr egyéni selejtezők

Az első nap befejező száma a női párbajtőr volt, amelyre a legnépesebb női mezőny, 153 vívó nevezett. Érdekesség, hogy a világranglista második és harmadik helyén álló két klasszis, a kínai Sun és az olimpiai bajnok Semjakina nem jött el Budapestre. Az ukrán hölgy a hírek szerint gyermeket vár.

Ezzel Szász Emese harmadik kiemeltnek lépett előre, és természetesen számára szabad programot jelentett a selejtező. Révész Julianna ellenben pástra lépett, és ha már ezt tette az időközben nem csak a hangulat miatt felforrósodó SYMA Csarnokban, akkor gyorsan le is győzte valamennyi csoportellenfelét, és ezzel ő is bejutott a legjobb 64 közé.

Nem sikerült viszont ugyanez a másik két magyarnak, Budai Dorinának és Antal Edinának. A csoportmérkőzések Budainak sikerültek jobbnak, de a folytatásban végig szoros csörte után, a hosszabbításban egyetlen tussal kikapott ukrán ellenfelétől. Antalnak nem volt igazán jó napja, döcögősen ment neki a csoportkörben is, a táblára kerülésért pedig nem volt sok esélye az észt Kirpuval szemben.

Ez azt jelenti, hogy női párbajtőrben két magyar, Emese és Julianna került a 64 közé.


Női tőr egyéni selejtezők

A férfi kardozók után a női tőrözőzők vették birtokukba a SYMA Csarnok pástjait. Ebben a fegyvernemben indultak a legkevesebben, szám szerint 83-an, így a csoportmérkőzések után gyakorlatilag közvetlenül a 64-es táblára lehetett jutni. Ez a magyaroknak sikerült is, a két Varga, Katalin és Gabriella rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott.

Varga Kati ráadásul a világbajnokság legnagyobb nevét győzte le csoportjában. Összekerült ugyanis a szülését követően két és fél hónappal visszatérő, hatszoros olimpiai és 13-szoros világbajnok Valentina Vezzalival. Kati egyáltalán nem tisztelte a civilben itáliai parlamenti képviselő asszonyt, 4:0-ra is vezetett már, és végül 5:2-re nyert. Gyorsan tegyük hozzá, Vezzali egyáltalán nincs rossz formában, többi csoportellenfelét simán megverte.

Knapek Edina nem fogott ki túl jó napot, két győzelme mellett háromszor is kikapott, de most ez a teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy a legjobb 64 közé kerüljön, ahol a kiemeltek között szereplő Mohamed Aida is csatlakozik a magyarokhoz. Ez eddig száz százalékos teljesítmény!

A kezdet nem rossz, a világbajnokság beharangozó sajtótájékoztatóján két ezüst érem hangzott el realitásként; én más éremben – érmekben bízom!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS