Szilágyi Áron: Nem emlékszem olyan világbajnokságra, ahol a nyolc közzé három magyar került volna • Hetedhéthatár

Sport

Szilágyi Áron: Nem emlékszem olyan világbajnokságra, ahol a nyolc közzé három magyar került volna

Szilágyi Áron a 2013-as Világbajnoki bronzérmével (Fotó: Henter Pál)

A 2013-as budapesti Vívó Világbajnokság harmadik napján a 3-as szám dominált. A magyar férfi kardvívók közül hárman jutottak a legjobb nyolc közé, Szilágyi Áron a harmadik lett. Női tőrben Knapek Edina és Mohamed Aida a legjobb 16 között búcsúzott. Az orosz csapat három érmet szerzett. Alisher Usmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség orosz elnöke a nemzetközi sajtótájékoztatón szóban háromszor riposztozott.

Férfi kardban Szilágyi Áron taktikus vívással legyőzte a 2004-es olimpiai bajnok olasz Montanót, Gémesi Csanád, az orosz Aljakszandr Bujkevicset búcsúztatta, míg a fiatal Szatmári Andrást is győzött a román Alin Badea ellen. Mindez a nyolcaddöntőben történt. Közben az esélyesek búcsúztak: a világranglistát vezető olasz Occhiuzzi mellett a német Limbach sem jutott sokáig.

A párosítás miatt már a negyeddöntő előtt biztossá vált, hogy lesz magyar érmes, hiszen Gémesi Csanád és a londoni olimpiai bajnok egy ágon szerepelt. A magyar asszót végül Szilágyi Áron nyerte, bár az elején még tartotta a lépést klubtársa ellen Gémesi, végül magabiztosan nyerte az olimpiai bajnok. Szatmári András közben drámai csatában, egy tussal maradt alul Kovaljovval szemben. Az orosz az elődöntőben aztán Szilágyin is átgázolt. A közönség remek hangulatot teremtett, a hazai szurkolókon kívül szépszámú orosz nézősereg is a lelátón ült néha azt hihette az ember, hogy futballmeccsen van. Az Áron elleni találathirdetést néha nem tetszés fogadta. Szoros volt a küzdelem, az egész asszó folyamán egyetlen alkalommal sem volt nagyobb a különbség két tusnál. Félidőig rendre Áron vezetett, de 10-nél utolérte őt Kovaljov és onnantól kezdve nála volt az előny 1-2 találattal.

Az utolsó, egylámpás tus ezúttal nem nekünk kedvezett, így az orosz visszavágott az elbukott londoni elődöntőért. Szilágyi Áron ezzel bronzérmes lett, ami legjobb egyéni világbajnoki szereplése. és átvette a világranglista vezetését.

Venyiamin Resetnyikov (b) és a szerző (j)

Venyiamin Resetnyikov (b) és a szerző (j)

Az orosz házidöntőben Resetnyikov nyert Kovaljov ellen. Női tőrben olasz győztest avattak a világranglistát vezető Arriana Errigo személyében. Számomra a nap hőse a német Carolin Golubytski volt volt, aki vérző és fájó orral beverekedte magát a női tőr döntőjébe, legyőzve az olimpiai bajnok Elisa Di Franciscát. Knapek Edina és Mohamed Aida a legjobb 16 között búcsúzott.

Egy körrel korábban Varga Katalint éppen Knapek Edina ejtette ki, míg Varga Katalint a 64 között a hatszoros olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzali győzte le.

A kerekesszékesek versenyében a legjobban Krajnyák Zsuzsanna szerepelt, aki ötödik lett a női tőrözők A-kategóriájában.

A fél kilencre meghirdetett sajtótájékoztató résztvevői, Alisher Usmanon, a Nemzetközi Vívó szövetség elnöke; Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke; Albert Martinez Vassallo, az Iwas Kerekesszékes Vívás elnöke; Arjanna Errigo, a női tőr 2013-as világbajnoka; Veniami Reshetnikov, a Férfi kard 2013-as világbajnoka és Szilágyi Áron, a 2013-as világbajnokság bronzérmese voltak, levezető elnök Szetey András sajtófönök.

Először az elnökök méltatták a rendezést és a versenyt. Érdekesség az volt, hogy Csampa Zsolt szavaira és az Alberto Martinez Vassallo által elmondottakhoz is kommentárt fűzött Usmanov. Hiányolta, hogy a szervezés miatt nem megfelelő a TV-adások hossza, bár ennek költségét kifizették, A Magyarországon felépítendő európai edzőterem felépítését támogatja, de meg kell nézni a költségigényét – hangsúlyozta. Háromszori hozzászólás után felállt, közölve, hogy szoros a program és kérte ne nagyon tartsák fel az újságírók a világbajnokokat kérdéseikkel, mert dopping próbára kell menniük.

Szilágyi Áron és Szarvas István

Lapunk először Venyiamin Resetnyikovtól kérdezett.

Ezen kérdést Usmanov elnök úrtól szerettem volna megkérdezni, de kérem válaszolja meg Ön! Mennyire elégedettek a mai napi orosz eredményekkel?

Nézze, azt nem tudom ,hogy az elnök úr mit válaszolt volna Önnek, de én elégedett vagyok minden színű érmet szereztünk. Mi kardvívók egy aranyat és ezüstöt, a női tőrözők pedig egy bronzot.

Áron, miként értékeled azt a tényt, hogy három magyar bekerült a legjobb nyolc közzé abból a szempontból, ahogy a hétvégén szerepeltek a kardcsapat versenyen?

Én nem emlékszem ilyen hasonló bravúrra. Úgy értékelem, hogy ez jó előjel a szombati versenyhez és bízom, hogy csapatunk eredményes lesz!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS