A közép-amerikai országba látogatók úton-útfélen hatalmas agavé ültetvényekkel találkozhatnak. Augusztus elején kezdődött a szüret. A legértékesebb a kék agavé, amelyből már 3000 éve készítettek az omék indiánok erjesztett sört és borfélét, a növény rostjaiból pedig zsákot, szatyrot, kötelet és egyéb használati eszközöket.
Felfedezték a levéltő gumójában rejlő cukrot, amiből szeszesital állítható elő. Az ősi receptet a maják is évszázadokon keresztül őrizték. Ők alkohollal és kábítószerekkel tették engedelmessé áldozataikat a rituálékra. A spanyol hódítók a 16. században készítették az első töményebb szeszes italt, a „tüzes vizet”, ami az 1700-as években tequila néven indult világhódító útjára. A ma kapható tequilának kötelezően csak 51%-a származik agavéból, erjesztés előtt cukornádmelaszt is hozzáadhatnak. Kétszeres lepárlás után egy részét palackozzák, a többit hordókban érlelik tovább. Az érleletlen változat silver néven kerül forgalomba, a legalább egy évig hordóban érlelt az extra aged, a legalább három évig érlelt lesz az ultra aged minőségű, barnás színű tequila.
(Forrás: TTG Hungary)
Hozzászólások