Óriási sikerrel zárult az Antall József Tudásközpont nyári egyeteme • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Óriási sikerrel zárult az Antall József Tudásközpont nyári egyeteme

Magyarország tölti be a Visegrádi négyek elnöki posztját 2013 július 1-től, ez adott apropót a nyári egyetem megrendezésének. Az ünnepélyes megnyitón Hende Csaba honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a négy ország közös érdekeik és közösen vallott értékek mentén egyenrangú felekként dolgoznak együtt stratégiai céljaik eléréséért és a mindennapi feladatok elvégzésében is.

Szarvas István, Horváth Veronika, Yanfag Li, Horváth Bálint

A fiatal egyetemisták előadásokat hallgattak meg a Visegrádi Négyek (V4) kialakulásáról, gazdasági, energia, kül- és védelempolitikáról, kulturális kapcsolatairól, valamint az együttműködés jövőjéről. A kéthetes előadássorozat befejező napján a záró tesztek kitöltése után beszélgettünk két hallgatóval és a főszervezővel a tapasztalatokról. A hallgatóktól a következőket kérdeztük: Milyen benyomásokat szereztek Magyarországról és a kurzusról? Melyik előadás nyerte el leginkább tetszésüket? Hogyan tudják felhasználni az elhangzottakat? Volt olyan kérdés, amire nem kaptak választ? Milyen előadást iktattak volna még a programba? Mennyire voltak elégedettek a kulturális programmal?

Elsőként Yanfang Li úrhölggyel beszélgettünk, aki jónéhány tanulságos pozitív és negatív benyomását osztotta meg velünk. Yanfang Li 21 éves, jövőre végez a pekingi Tsinghua Universityn nemzetközi kapcsolat szakon, energetikai kérdésekkel foglalkozik. Az 1911-ben alapított egyetem Kína elit egyeteme, második a kínai egyetemi rangsorban. Itt végzett a korábbi kínai elnök, Hu Csin Tao 1964-ben hidraulika szakon. Számos vezető kínai káder itt diplomázott. Itt oktatott korábban Bill Clinton amerikai ex-elnök Tony Blair angol ex-miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai nemzetvédelmi főtanácsadó. A világ 40. legjobb egyetemének tartják.

Li elmondta, hogy számára borzasztóak a magyar ételek és bár számos kínai étterem van, az azokban lévő ételek is ehetetlenek. Mivel a magyar nagyon nehéz a kínaiak számára, amikor eltévedt a városban, próbált angolul segítséget kérni, de szomorúan tapasztalta, hogy kevesen beszélnek angolul. Viszont akik tudnak, azok készségesek, ellentétben Párizzsal, ahol ha tudnak, akkor sem segítenek. Ott is járt egy félévig egyetemre. A nyári egyetem témakörét érdekesnek tartotta, ezért utazott ide, de irigyelte az európaiakat, akiknek nem kellett több, mint ezer eurót kiadni a repülőjegyre. Az előadásokat érdekesnek tartotta, mély benyomást tett rá, hogy hivatalban lévő miniszterek és államtitkárok is előadtak. Ez Kínában elképzelhetetlen. A leginkább hasznosítható előadás számára Deák András, a V4 országok és Oroszország energiakapcsolata volt. Legnagyobb benyomást és legjobb előadásnak Jeszenszky Géza jelenlegi oslói nagykövet, az Antall-kormány külügyminisztere megnyitóját tartja.

„Nagyon jó volt a szervezés, tetszettek a kulturális programok, volt idő Budapestet megcsodálni. Visegrád nagyon hasznos volt. Mély benyomást tett rám a Terror Háza meglátogatása, egy ilyen múzeum Kínában elképzelhetetlen.”-mondta. Negatívumként említette, hogy volt olyan kérdés, amire nem kapott kielégítő választ, bár két előadótól is megkérdezte. Ezek: Mi a konkrét kapcsolat az EU és a visegrádi országok között? Van-e konfliktus a visegrádi országok között? Arra a kérdésre, hogy mit mondana el még szívesen, a következőket válaszolta: Kínában azt mondják, hogy azok a közép-európai országok, ahol már nincs szocializmus, rosszabbul élnek. Meggyőződtem, hogy ez nem igaz.

Másodikként Horváth Bálint válaszolt kérdéseimre, aki Hollandiában a groningeni egyetem nemzetközi kapcsolatok szakának második évfolyamát fejezte be. Az egyetemet 1614-ben alapították, húszezer hallgatója és 500 munkatársa van. Az ország második legrégebbi oktatási bázisa. Groningen város az ország legészakibb települése, sokan Hollandia legszebb városának tartják.

A 23 éves Horváth Bálint elmondta, hogy a legnagyobb motivációt az jelentette számára, hogy elmélyítse tudását a visegrádi országok együttműködése és kapcsolata a NATO-val és más szervezetekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó csapat jött össze és nem szabad elfelejteni, hogy a résztvevők a nyári szünetük két hetét áldozták fel, hogy bővítsék ismereteiket, véleménye szerint kiváló programot állítottak össze a szervezők. Az előadásokat mind kitűnőek voltak két előadás különösen elnyerte tetszését. Halkan megjegyezte, hogy néhány magyar előadó angoltudása nem volt tökéletes. Nagyon elnyerte tetszését Gabriel A. Brennauer a Német Magyar Gazdasági Kamara elnökségének tagjának előadása, ahol az előadó vicces formában, sok slide-dal színesítve mutatta be a két ország gazdasági kapcsolatát, beleszőve a magyar történelmet.

Kiemelte Balázs Péter, a CEU professzora előadását. A korábbi EU biztos és külügyminiszter saját füzetéből az első padra ráülve személyes élményeivel és nagy tudásával „dobta fel” a hangulatot. Horváth Bálint elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben egyetemi tanulmányai során az itt elhangzottak hatására ezen területen folytatja tanulmányait. Az előadások tematikáját jónak tartotta, de örömmel halott volna arról, hogy mit jelent a közép-európai gondolkodás, mit jelent közép-európainak lenni? Van-e közép-európai irodalom?

A kulturális programot jónak tartotta, mindenkinek – a magyaroknak is – adott újat, ez vonatkozik úgy Visegrádra, mint a budai várra, de a borokra is. Visegrádon sok kérdést kaptak a külföldiektől a magyarok, amire illett válaszolni. Kérdésemre, hogy miben látja okát Peter B. Doran amerikai professzor előadása óriási sikerének, azt felelte, hogy neki, mint az egyedüli amerikai előadónak minden Amerikával kapcsolatos kérdést feltettek, nemcsak V4-gyel kapcsolatosakat, így Irán és Szíria is terítékre került. Megjegyezte, sok amerikai barátja van és az amerikaiak színesen, jól tudnak előadni.

Összefoglalásként Horváth Bálint a következőket mondta: A nyári egyetem túlteljesítette elvárásaimat. Nagyon jó, motivált hallgatói csapat jött össze, több, mint húsz országból, még ebédszünetekben is a hallottakról beszéltünk. Az öt országból érkezett előadók a téma szakértői voltak. Az én egyetememen, Hollandiában is megállta volna helyét a kurzus.

Harmadik beszélgetőpartnerem Horváth Veronika főszervező volt, akinek a következő kérdéseket tettem fel: Milyennek értékeli a kurzust? Milyen volt a hallgatók országok szerinti összetétele? Mennyire volt elégedett a résztvevők aktivitásával? Hogyan sikerült ennyi magas beosztású előadóra szert tenni?

A főszervező elmondta, hogy Pécsett végezte az egyetemet politológiai szakon. Egy éve dolgozik a Tudásközpontban. „Idén ez volt a legnagyobb projekt az alapítványnál, nagyon örülök, hogy megkaptam. Sikeresnek értékelem a kurzust, amely először került lebonyolításra, és elmondhatom Önnek, hogy pozitív a visszajelzés úgy a hallgatók, mind az előadók részéről. El kell mondanom Önnek, hogy nem ártott volna, ha az előadók egy kicsit jobban tudtak volna angolul.”

Összesen 48 hallgató volt, legnagyobb számban lengyelek, 13 fő. Négyen kínaiak, négyen csehek, három ukrán, egy osztrák, egy kínai, egy pakisztáni, egy katari, két német stb. A külföldi diákok összességében aktívabbak voltak a magyaroknál, kivéve Bálintot akivel előttem Ön beszélgetett. A legjobb előadás szerintem Balázs Péter professzoré és lllés Zoltán államtitkáré volt, akik hihetetlen közvetlen légkört tudtak kialakítani a résztvevőkkel. A külföldi előadók közül nekem Milan Damborsky, a prágai egyetemről nyerte el tetszésemet.

A hallgatók a tanfolyam végén tesztet töltöttek ki az elhangzottakról. Volt olyan, amikor négy válaszból kellett a helyeset eltalálni, de volt amikor szöveges kérdés szerepelt. Példul: Mi a prioritás a Visegrádi országok együttműködésében? Büszkék vagyunk, hogy negyven előadót sikerült felkérnünk – a téma kiválóságait – ez köszönhető annak, hogy Magyarország a Visegrádi 4-ek soros elnöke, és természetesen az Antall József Tudásközpont kitűnő kapcsolatrendszerének is. Bízom benne, hogy a nyári egyetemet jövőre is megrendezzük. Ezúton is kihasználom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a hallgatóknak és az előadóknak a sikeres együttműködésért.

Ezen sorok írója pedig köszönetet mond Szántó Eszter úrhölgynek, az Alapítvány munkatársának, az interjúk szervezéséért.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS