Balett-terem átadásával kezdődött meg az új színházi évad Pécsen • Hetedhéthatár

Színház

Balett-terem átadásával kezdődött meg az új színházi évad Pécsen

A Pécsi Balett felújított próbatermének és kiszolgáló helyiségeinek szerdai átadásával nyílt meg a Pécsi Nemzeti Színház 2013/2014-es évada.

A társulat a felújított Eck Imre balett-teremben

Rázga Miklós teátrumigazgató az eseményen hangsúlyozta: egy színházépület évről évre értékesebb, ha gondoskodnak róla azok, akik lakják. Utalt arra, három évvel ezelőtt még országos híradásokban is arról értesülhetett a közvélemény, hogy a Pécsi Nemzeti Színház 1896-ban emelt épülete rossz állapotban van, az elmúlt időszakban elhatározott és elvégzett szakaszos felújításnak azonban mára komoly eredményei lettek. „Első körben megújult az erkély, aztán a homlokzat és az épület közönségforgalmi részei, mosdói következtek, idén a tető és az Eck Imre balett-terem rekonstrukciójára került sor” – mondta.

Rázga Miklós értékelése szerint az elmúlt két és fél év igazgatói munkájában is szem előtt tartott cél elérését szolgálja, hogy az épület kívül és belül egyaránt méltó legyen a pécsi színjátszáshoz, és olyan játszóhellyé váljon, ahová egyre többen egyre szívesebben térnek be. A látogatók száma a korábbi 64 ezerről az elmúlt évadra több mint 119 ezerre nőtt, ezzel arányosan emelkedett az intézménynek juttatott állami támogatás is. Az igazgató hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ennek ellenére a pécsi nemzeti még mindig lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodik, mint más hazai nagyvárosok hasonló színházai.

Vincze Brigitta és Vincze Balázs táncduettje

Az évadnyitón elhangzott, hogy az elmúlt években az opera- és a balett-tagozat erősödött a teátrumon belül. Gulyás Dénes zeneigazgató azt mondta, a közönség kedvezően fogadta a beavató színházi, iskolai és az operairodalmat bemutató előadásokat, ezért azokat a jövőben folytatni kívánják.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója arról számolt be, hogy a korábbi kettővel szemben a balettművészek az új évadban három előadással jelentkeznek, és a Diótörő című interaktív táncház helyszíne a megújult terem lesz. Vincze Balázs kitért arra, hogy a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozónak, amely szeptember 19. és 22. között hat színvonalas táncelőadást kínál az érdeklődőknek.

Rázga Miklós és Bódis József

Az évadnyitón Rázga Miklós direktor és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény programjainak kölcsönös népszerűsítéséről, a pécsi nemzeti művészei pedig születésnapjuk alkalmából köszöntötték Kossuth-díjas kollégáikat, Uhrik Dóra táncművészt és Vári Éva színművészt.

A Pécsi Nemzeti Színház az új évadban hat nagyszínházi és kilenc kamaraszínházi bemutatót tervez, a repertoárban opera és balett éppúgy szerepel, mint operett, vígjáték, tragédia és mesejáték. Az első előadás szeptember 27-én Szirmai Albert, Bakonyi Károly és Gábor Andor Mágnás Miska című nagyoperettje lesz a nagyszínházban, Méhes László rendezésében.

Információk az új évad előadásairól, a jegyekről és bérletekről: www.pnsz.hu

(Forrás: MTI, fotók: www.pecsistop.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS