Bíró Tibor: Elképzelhető, hogy a Jameson CineFest pár év múlva A-kategóriás fesztivál lesz • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bíró Tibor: Elképzelhető, hogy a Jameson CineFest pár év múlva A-kategóriás fesztivál lesz

A jubileumi CineFest a Művészetek Házában, szeptember 12-én 17 óra 15 perckor ünnepélyesen megkezdődött. A nagyteremben nem volt üres szék. Az elmúlt 10 évet felelevenítő kisfilmmel elkezdődött a megnyitóünnepség. Az est moderátora, tolmácsa ezúttal is Szellő Anikó volt, aki magyarul és angolul elmondta, nagyon örül, és büszke arra, hogy a kezdetektől részese lehet a miskolci filmfesztiválnak. Ezután következett a négy köszöntő.

Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntőjében visszaemlékezett a kezdetekre. Elmondta, úgy érzi magát, mintha csak tegnap lett volna, hogy elindult a ma már 10. születésnapját ünneplő CineFest.

– Tíz éve azt gondoltuk, Miskolcon egy nagy jövő elé néző nemzetközi filmfesztivál indulhat, hiszen a város két jelentős filmes programnak már otthonául szolgált. 1937-ben az első Nemzetközi Filmhétnek, Lillafüreden, majd a ’60-as évektől a rövid- és televíziós filmfesztiválnak – mondta Bíró Tibor.

A filmfelhozatalról szólva a fesztiváligazgató kiemelte, igyekeztek nagy gondot fordítani a program összeállítására, s reméli, hogy a következő tíz napban a világ filmművészetének széles skáláját sikerül megmutatni. Mint kiemelte, a fesztivál történetének legszínvonalasabb versenyprogramja állt össze, a szakmai programok száma pedig rekordszámú idén. Bíró Tibor bejelentette, hogy a Jamesonnal, amely a kezdetektől támogatja a miskolci fesztivált, aláírták a szerződést a következő évekre is, de örömmel jelentette be azt is, hogy Miskolc városa az eddigi legnagyobb támogatást adta a 10. CineFestnek.

A fesztiváligazgatót követően Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntötte a Művészetek Házának közönségét.– Örülök, hogy újra itt lehetek Miskolcon, akárcsak tavaly. A filmalap 25 millió forinttal támogatja idén a CineFestet, hiszen látjuk a szervezők lelkesedését, és azt, hogy a kísérőrendezvényeket is a közönség ízléséhez igazítják évről évre. Az új tehetségek felfedezése, fejlesztése fontos számunkra. Több új magyar film elkészítését támogatjuk, ám egyik sem készült el még, így a CineFesten nem láthatók, de bízom benne ,hogy jövőre lesz magyar filmalkotás a versenyben Az elsőfilmesek fejlődését azzal segítjük, hogy diplomafilmjüket támogatjuk. A szeptember fontos a nemzetközi filmvilágban. A szakemberek már év elején beírják a naptárjukba: Velence, Toronto, San Sebastián, Miskolc – mondta a vezérigazgató.

Őt a később érkezett Halász János, kultúráért felelős államtitkár követte a színpadon.

Fotó: www.cinefest.hu

Dublin, Toronto, Bangkok, Miskolc, hogy folytassam a vezérigazgató asszony felsorolását – kezdte beszédét az államtitkár – tudják, mi a közös bennük? Ez a négy nemzetközi filmfesztivál az, amelynek fő támogatója a Jameson. Nyilván nem véletlenül, a világ legfontosabb, legjobb filmjeit hozza Miskolcra, Borsodba – folytatta a fesztivál méltatását Halász János. Bár a kulturális élet központja továbbra is Budapest, de a Jameson CineFestnek sikerül megtölteni a mozitermeket filmre éhes közönséggel.

– Rendkívüli filmek, filmvásár, konferenciák, kiállítások, koncertek, s hosszan sorolhatnám még. Miskolc a következő tíz napban a filmek szerelmeseinek paradicsoma lesz. Külön köszönet és tisztelet jár a város vezetésének, hiszen a legnagyobb támogatási összeget adták a fesztiválnak. Egy ilyen rendezvény mellé a kormány is szívesen áll. Kijelenthető, hogy ma Magyarországon van egy filmfesztivál, amelynek esélye van A-kategóriás fesztivállá válni – emelte ki végül.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő boldogságának adott hangot elsőként, majd így folytatta: – A fesztivál középpontjában továbbra is a fiatal filmesek állnak. Jó látni a sok fiatalt, ahogy pezseg a város. Mindent meg fogunk tenni a jövőben is azért, hogy a CineFest működjön, hiszen a világ minden részéről érkeznek szakemberek. Érezzék jól magukat, érezzék otthon magukat Miskolcon – mondta Csöbör Katalin, aki megköszönte Bíró Tibort, fesztivál igazgató 10 éves sikeres munkáját és köszönetet mondott a kormánynak az anyagi és erkölcsi támogatásért.

A hivatalos megnyitón az utolsó köszöntőt Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere tartotta. – A film sikere töretlen. Fontos kérdés, hogy miért. Bizonyos, hogy mindenkinek van kedvenc filmje, hiszen egy filmművészeti alkotásban mindent láthatunk, ami fontos az ember számára. Kultúrát, szerelmet, drámát, tudományt, történelmet. Azt gondolom, a film sosem megy ki a divatból, s ezt bizonyítja a tízéves fesztivál is. Egyre több a szakmai program, s benépesül a város, a kísérőprogramok színesítik Miskolc életét. Magyarországon elsőként láthatjuk ezeket a filmeket. A filmkészítőknek kívánom, hogy alkotásuk váljék kedvenccé, a közönségnek pedig azt, hogy találják meg itt a következő tíz napban a kedvenc filmjüket.

Fotó: www.cinefest.hu

A hivatalos megnyitóünnepségen természetesen ezúttal is bemutatták a három zsűri tagjait. Ők a következők. Nemzetközi zsűri: Doru Nitescu román rendező, a zsűri elnöke; Béres Attila színházi rendező, a miskolci Nemzeti Színház igazgatóhelyettese; Banu Mukhely, osztrák filmfesztivál kurátor; Rob Nelson, amerikai filmkritikus; Cosmina Stratan, román színésznő; Cakó Ferenc, homokanimációs művész; Kornis Anna, vágó; Marieke Schellart, filmrendező. Fipresci Zsűri: Barkóczi Janka, filmkritikus filmtörténész; Magarita Chapatte, spanyol tv műsorvezető; Radmila Djurica, szerb újságíró; Nemzetközi Ökomenikus zsűri: Dér András, filmrendező; Frenyo György operatőr, újságíró; Carlos Minondo, spanyol filmkritikus; Claude Schwab, svájci lelkipásztor.

A hivatalos megnyitót követően hazai premier következett, a Don Jon az amerikai Joseph Gordon Levitt rendezésében. A férfi főszereplő a rendező a női főszereplők Scarlett Johansson és Julianne Moore.

Fotó: www.cinefest.hu

A Don Jon főszereplője egy harmincas évei elején járó, jó körülmények között élő pornófüggő srác. Ő Jon, a suttyó Don Juan, aki felváltva döngeti hetenként a legjobb csajokat, akiket a diszkóban szed fel. Találkozik a bombázók bombázójával (Scarlett Johanson) aki csak feltételekkel adja be a derekát. Például iskolába küldi tanulni, meg akarja ismerni barátait és családját. Mikor a lány részéről komollyá kezd válni kapcsolatuk, a lány Juan laptopját böngészve rájön, hogy az állandóan pornó képeket néz, rejszol ezért otthagyja. Ezután Julianne Moore által alakított özvegyasszony tanítja meg, hogy lehet pornó nélkül szeretkezni. A mellékszeplők közül nekem a főhős apját és húgát alakító szereplők játéka tetszett. Átlagos film, sablonos történettel.

A film után a Művészetek Háza előtt tartott állófogadáson Bíró Tibor fesztiváligazgatóval beszélgettem.

Fesztiváligazgató Úr! Elképzelhetőnek tartja, amit Halász államtitkár úr mondott, hogy egyszer ez a fesztivál A kategóriás legyen?

A válaszom igen. Kell hozzá négy-öt év és az, hogy minden elképzelésünk megvalósuljon. Mindenképpen nagy dolog lenne, mert Közép-Európában ilyen csak a Karlovy Vali filmfesztivál.

A kísérőprogramok közül mit emelne ki?

A CineClassics filmtörténeti programsorozatot amely  ezúttal is  magyar és magyar származású világnagyságokat mutatt be be. Az oscar díjas díszlettervező. Marcel Carné, Bily Wider alkotótársát Alexander Traunert( azaz Trauner Sándort), az Oscar díjas Emeric Pressburgert( azaz a miskolci születésű  Pressburger Imrét) továbbá az életmű díjas Szabó István rendező három mesterművét)

 

Mikor itt vagyok Miskolcon, mindig sajnálattal gondolok az abbamaradt pécsi CineFest-re.

Én is sajnálom, hogy megszűnt, de a mi költségünk még mindig kevesebb, mint a pár éve megszűnt pécsi filmfesztiválé volt.

A Don Jont követően a zenei gépezet is beindult, a koncertek sorát a Paddy and the Rats nyitotta meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS