A Magyar Testgyakorlók Köre megalakulásának jubileumi gálájáról jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A Magyar Testgyakorlók Köre megalakulásának jubileumi gálájáról jelentem

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az MTK-val. A 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az MTK elnöke írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten Budapesten. Az MTK elnöke azt is bejelentette, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát.

Orbán Viktor a megállapodás alkalmából tartott beszédében hangsúlyozta, hogy az MTK Magyarország egyik legeredményesebb egyesülete, és emlékezetett arra, hogy a klub sportolói 33 olimpiai bajnoki címet szereztek, ezzel a teljesítménnyel az országok rangsorában a 33. lenne, megelőzve például Brazíliát és Indiát.

A kormányfő azt kívánta, hogy az elvi és támogatói megállapodásnak köszönhetően a kék-fehér egyesület következő 125 éve is legalább ilyen sikeres legyen. A miniszterelnök szerint a magyar sport ellentmondásos, mert miközben a versenysport nemzetközileg sikeres, addig a magyar gyerekek vészesen keveset mozognak. Hozzátette: Mivel a sport a lelki egészséghez is szükséges, ezért döntött a kormány a hazai sportlétesítmények felújítása mellett. „Magyarország jövője a gyerekeinkben van, ezért semmi sem drága” – jelentette ki, majd hozzátette, bízik benne, hogy a megállapodásnak köszönhetően egyre több gyerek kezd el sportolni, és új bajnokok nőnek majd fel.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke beszédében elmondta: hazai és nemzetközi viszonylatban is az egyik legismertebb és legeredményesebb magyar sportegyesületet, a Magyar Testgyakorlók Körét, az MTK-t 125 éve, 1888. november 18-án alapították meg fiatal sportemberek. 1901-ben kezdte meg működését a labdarúgó szakosztály. A futballisták 23 első osztályú magyar bajnokságot nyertek, 12 alkalommal elhódították a Magyar Kupát, kétszeres közép-európai Kupa győztesek. VVK bronz és KEK ezüstérmesek. 1905-ben Brüll Alfrédot, az európai műveltségű nagyíparost választották meg az MTK elnökének, aki közel 40 évig állt az egyesület élén. Az MTK iránti rajongásával, valamint nagylelkű anyagi támogatásával nemzetközi hírűvé fejlesztette az egyesületet.

A jelenre áttérve az MTK elnöke azt is bejelentette, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát, az MTK pedig 5 milliárd forintot kap fejlesztésre.

Deutsch Tamás elmondta, hogy az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas, és az Újpest 2014-től már adósság nélkül működhet tovább. A Fidesz európai parlamenti képviselője bejelentette azt is, további öt nagy fővárosi klubbal is stratégiai megállapodást köt majd a kormány.

A klubelnök ismertetése szerint az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014/2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület „újjáalapításának” nevezte.

Szarvas István és Deutsch Tamás

Szarvas István és Deutsch Tamás

Ezt követően a 125 éves évforduló alkalmából Orbán Viktor és Deutsch Tamás elismeréseket nyújtott át az MTK legsikeresebb korábbi és jelenlegi sportolóinak. Többek között olyan olimpiai- vagy világbajnokok léphettek a színpadra, mint Schmitt Pál, Sákovicsné Dömölky Lídia, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, Tordasi Ildikó, S. Kovács Ádám, Wichmann Tamás, Kovács Edit és Storcz Botond. Több kiemelkedő MTK-sportoló külföldi tartózkodás és egyéb elfoglaltság miatt nem volt jelen az ünnepségen.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair-play bizottság elnöke a rendezvény elején bejelentette, hogy fair-play díjban részesítik az MTK-t. A döntést azzal indokolta, hogy a klub sportolói mindig a tisztesség és a becsület jellemezte, s a klub hazai és nemzetközi szinten is öregbítette a magyar sport hírnevét. A díjat Deutsch Tamás vette át.

Az ünnepi vacsora után Deutsch Tamás  interjút adott lapunknak, amit későbbiekben közlünk.

Henter Pál, Szarvas István, Bujdosó Judit, Prof. Hencsei Pál, Nikoletti Katalin

Henter Pál, Szarvas István, Bódayné Blaha Judit, Prof. Hencsei Pál, Nikoletti Katalin

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS