Szunai Miklós: Kiemelt feladat a kisebbségi jogok érvényesülése • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szunai Miklós: Kiemelt feladat a kisebbségi jogok érvényesülése

December 10-én ünnepelték a világon az Emberi Jogok Napját. Ezért tűzte ezen a napon vitára a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) a beszámolót az Emberi Méltóság Tanácsa tevékenységéről Budapesten, Czeglédi József ügyvezető elnök moderálásával.

Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkára és ifj. Lomnici Zoltán a Tanács Ifjúsági Bizottsága alelnöke érdekes vitaindító előadásaikban beszámoltak ez évi főbb tevékenységükről és 2014. évi terveikről. A Tanács az elmúlt három éves tevékenysége során sokat tett a szabadság- és kisebbségi jogok védelme, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű emberek érdekében. Elmondták, hogy ebben az évben rendszeresen foglalkoztak a szomszédos országokban élő magyarok helyzetével, kiemelten a Szlovákiában szankciókkal sújtott azon nemzettársainkkal, akik deklarálták magyar állampolgárságukat. Novemberben a Tanács pert indított az Európai Parlament ellen. December 5-én pedig felhívást intézett az ukrán kormányhoz a tüntetésekkel kapcsolatban, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Nyáron nemzetközi gyermektábort szerveztek Kerecsenden, Somogyváron pedig kápolnát építettek. Az Emberi Méltóságért kitüntetést adományozták idén Törőcsik Mari színészkirálynőnek, Kányádi Sándor költőfejedelemnek, Jókai Annának, a próza nagyasszonyának, a határon túl élő magyar politikusoknak: Duray Miklósnak és Pásztor Istvánnak. 2014-ben kiemelt feladatuknak tartják a Kárpát-medencei együttműködés fejlesztését.

Az Emberi Méltóság Tanácsa a Fővárosi Bíróság által nyilvántartásba vett civil szervezet, amely pártoktól független, állami támogatásban nem részesül, adományokat nem gyűjt, tagjai tevékenységüket térítés nélkül, társadalmi munkában látják el. A tanács tagjai több mint egy tucat ország neves közéleti személyiségei, tudósok, művészek és sportolók, akik fontosnak tartják az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartását, az emberi jogok érvényesülését, és akik hajlandóak is tenni a cél érdekében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS