Baráth Etele: a kajak-kenu volt 2013-ban a legeredményesebb sportág • Hetedhéthatár

Sport

Baráth Etele: a kajak-kenu volt 2013-ban a legeredményesebb sportág

A Kajak-kenu Szövetség székházában került sor az év utolsó sajtótájékoztatójára. Baráth Etele, a kajak-kenu Szövetség ez év áprilisában újraválasztott elnöke beszédében először a 2013. évet értékelte. A magyar kajakosok és kenusok a világversenyeken 69 arany-, 42 ezüst- és 51 bronzérmet nyertek, összesen 46 olimpiai pontot szereztek, ezzel a legeredményesebbek a sportágak rangsorában. Különösen a fiatalok szereplését nevezte fantasztikusnak, mivel a 16-18 éves korosztály tagjai a lehetséges 81 aranyból 29-et gyűjtöttek be a vb-ken.

A sportágfejlesztési stratégia kapcsán megemlítette: a cél az, hogy az eredményesség megmaradjon ,viszont a társadalmi elfogadottság fejlődjön.

A sportág legfontosabb célja, hogy egészséges gyerekeket neveljen, és évtizedekig tartsa meg őket a sportág számára. Az elnök elmondta, hogy a kajak-kenu az idei év elején egymilliárd forint rendkívüli kormánytámogatásban részesült. 640 millió forintból 19 épületet tudtak felújítani, továbbá vettek 531 hajót, 40 csónakot, 753 lapátot és 585 egyéb eszközt. Hatalmas fejlesztéseket terveznek a Hajógyári-szigeten, ahol „a jövő szigete” néven életmód-, szabadidő- és rekreációs központot kívánnak létrehozni. Ezt nemcsak a kajakosok és kenusok, hanem számos más sportág képviselői, valamint a hobbisportolók is használni tudják majd.

A magyar kajak-kenu 2020-ig összesen 13,4 milliárd forint állami támogatást kap sportágfejlesztésre, ezt Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár jelentette be azon a sajtótájékoztatón, amelyen Baráth Etelével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével aláírta az erről szóló megállapodást.

Ebből az összegből idén 1,322 milliárdot kap a sportág, melyet 2014. június 31-ig lehet felhasználni. 210 millió jut szakmai feladatokra, 986 millió létesítményfejlesztésre, 126 millió pedig a kiemelt edzői programra.

Simicskó azt is elmondta, hogy kiemelt állami fizetésben részesülő 154 edzőből 24-en, míg a sportcsillagok ösztöndíját kapó 111 fiatalból 31-en kerülnek ki a kajak-kenuból. „Soha ilyen mértékű támogatásban nem részesült a sportág, soha ilyen tervezhetőség és kiszámíthatóság nem volt nemcsak a kajak-kenuban, hanem az egész magyar sportban” – fogalmazott az államtitkár, majd emlékeztetett arra, hogy a 16 kiemelt sportág 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kap a kormánytól.

Vígh László kormánybiztos a kajak-kenu központok és csónakházak fejlesztéseiről szólva beszámolt arról, hogy megújul a Kolonics Edzőközpont, a szolnoki és a szegedi pálya, de jut pénz a velencei, a Duna-kanyari, a gyomaendrődi, a nagykanizsai és a miskolci létesítmények felújítására is. A Nemzeti Olimpiai Központon belül egy olyan új tanmedence épül a város közepén, amelyhez diagnosztikai központ is kapcsolódik.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS