Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 116. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 116.

A pécsi Ágoston-téri templom – Ötödik rész

Amiről még érdemes szólni

 

Szószék

Barokk szószék

Barokk szószék

A hajó északi falán, a bal mellékoltár és a kápolna (Fájdalmas Anya kápolna) között függ az 1792-ben készült, gyönyörű barokk elemekkel gazdagon díszített szószék. Alkotó művészét nem ismerjük.
Kupolás mennyezetén Szent Ágoston szobra áll. Mennyezetén a Szentlélek galamb sugaras mezőben.

A Ranits család síremlékei a templom falán

A Ranits család síremlékei a templom falán

Kosarát az evangélisták aranyozott szobrai díszítik. A négy pilaszter tag előtt az evangélisták egészalakos, aranyozott szobrai állnak. A szobrok közti szakaszokat szárnyakkal díszített angyalfejek töltik ki. A szószék barokk kosarát és a kijárati ablakkeretet a 18. századra jellemző szalagfonatos copf füzérek díszítik.

A templomhajó falain a pécsi Ranits család 19. századi síremlékei láthatóak.

  

 

 

Orgona

Az orgona Graits Endre festményével

Az orgona Graits Endre festményével

A templom orgonájával cikksorozatomban több helyütt is foglalkoztam. Itt csak röviden néhány gondolat.
Az Ágoston téri templomnak kezdettől fogva volt valamiféle egyszerűbb orgonája.

1825-ben Dunaszekcsőről került ide egy 6 regiszteres orgona. Ezt építette át a pécsi Angster gyár 1889-ben.

1948-ban az orgona már 23 változatúra bővült.
A jelenleg látható orgona egyik jellegzetes érdekessége, hogy középmezőjében egy harsonát fújó angyal képe látható, amelyet Boros László szerint Graits Endre festett. A mai is működő orgonát Stach Mihály újította fel 1976-ban.

 

Harangok

Az első világháború idején, 1916-ban, hadicélokra leszerelték a Weinbert Péter harangműhelyében készült harangot.

 

Virág Ferenc megyéspüspök hétfőn szentelte fel az Ágoston-téri templom négy harangját

Harangszentelés 1929-ben

Harangszentelés 1929-ben

Nagy ünnepe lesz hétfőn, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a budai városi egyházközségnek. Ekkor szenteli fel Virág Ferenc megyéspüspök úr az Ágoston-téri Plébániatemplom négy új harangját, amelyet a háború alatt hadba vonult harangok pótlására igen rövid idő alatt hozott össze Pécs legfiatalabb egyházközsége. Alig egy évvel ezelőtt alakult meg a budai városi egyházközség és kizárólag hívei spontán áldozatkészségéből nagyon hamar pótolni tudta a háborúnak hozott áldozatokat. A lelkes munkának igen dicséretes is volt az eredménye, amint azt az önkéntes adományok mutatják. Ugyancsak elkészültek a város jóvoltából a templom orgonájának hiányzó sípjai is.

A hétfői ünnepség sorrendje a következő: Reggel fél 9 órakor ünnepélyes szentmise, amely után az Irányi Dániel téren gyülekeznek az iskolások és a hívek serege a Rudle-gyár előtt, ahol a harangok készültek. Innen kocsikon szállítják a feldíszített harangokat a ciszterci reálgimnázium zenekarának, a kivonult iskolásoknak és híveknek kíséretében az Ágoston-térre, ahol a templom előtt délelőtt fél 11 órakor fogja Virág Ferenc megyéspüspök a négy új harangot felszentelni. A megyéspüspök a szenteléssel kapcsolatban szentbeszédet is mond. A szentelés után a harangokat felhúzzák a toronyba és a déli angyali üdvözletet már az új harangok szava hirdeti messze csengő hanggal.

Harangok szállítása a Búza téren 1929

Harangok szállítása a Búza téren 1929

Az Ágoston-téri templomban március 25-én hétfőn, a harangszentelés ünnepély miatt a szentmisék rendje a következő: 7, fél 9 és fél 10 óra. A körmenet négyes rendben vonul a Rudle-féle haranggyártól az Ágoston-térre a következő módon: 1. Iskolás leányok. 2. Dohánygyári alkalmazottak. 3. Cisztercita diákok zenekara. 4. Küldöttségek. 5. Papság. 6. Feldíszített új harangok. 7. Budai külvárosi egyházközösség és katolikus kör. 8. A hívek.  (Dunántúl. 1929. március 24. 2-3 p.)

A második világháború idején az Ágoston-templom újabb, értékes Weinbert harangja (1841), a Nepomuki Szent János nevét viselő, esik áldozatul.

A Szent Ágoston templomnak napjainkban három harangja van: Weinbert Péter műhelyében, 1828-ban készült Szent Ignác harang, Rudle Ignác műhelyében, 1929-ben készült Szent István és Szentlélek harangok.

 

Az Ágoston téri templomról készített cikksorozatom itt ért véget. Nem vagyok műtörténész, így erről a csodálatos templomról nem tudtam átfogó művészeti képet felvázolni. Így csak ajánlani tudom a Hetedhéthatár minden kedves olvasójának, keresse fel ezt a kis pécsi templomot és egy csendben elmondott ima után csodálja meg a barokk templomépítészet egy-egy még fellelhető remekét.

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS