Guillaume Nicloux: Filmjeimben a szereplők érzéseit helyezem a középpontba • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Guillaume Nicloux: Filmjeimben a szereplők érzéseit helyezem a középpontba

A nemzetközi hírű francia filmrendező, Guillaume Nicloux filmje a francia színjátszás krémjének segítségével mutatja be Denis Diderot legismertebb regényét, Az apáca történetét. A film március 13-ától látható a hazai mozikban. A film Budapesten a Frankofón Filmnapok alatt futott a mozikban. 2014 március 10-én a rendező exkluzív interjút adott lapunknak Budapesten, az Uránia mozi kávézójában.

Guillame Nickloux

Guillaume Nickloux

Guillame Nicloux rendező úr, egyetért azzal a megállapítással, hogy az ön filmje, Az apáca botrányfilm?

Nem értek egyet. Ez ellen a film ellen a francia egyháznak sem volt kifogása, sőt támogatta. Ez nem egyház- és vallásellenes, csak az egyház túlkapásai ellen emeli fel szavát. A korábbi Apáca megfilmesítések között voltak botrányfilmek.

Önről az a hír járja, hogy szereti a krimiket, és ezért szívesen rendez ilyen tárgyú filmeket. Miért vonzódik ezekhez a filmekhez?

A valóság az, hogy engem nem a krimik világa, hanem a szereplők érzései érdekelnek. Az, hogy mi motiválja őket. Én a Film Noir alkotásokat szeretem, ha össze akarnám foglalni, a Film Noir a szereplők érzéseit teszi a középpontba a klasszikus krimi a tényeket.

Ön hogyan értékeli a francia film helyzetét? Hozzátenném, a közelmúltban beszéltem egy Montrealban élő barátommal, aki azt mondta, hogy náluk kevés a francia film, bár majdnem mindenki beszél franciául.

la-religieuse-1Franciaországban egyedi a produkciós rendszer, sok energiát fektetnek a filmekbe. Talán azt is lehetne mondani, túl sok film készül. Ha viszont nem készülne ennyi, akkor az amerikai filmek elfoglalnák helyüket.

Ön szerint milyen egy jó film? Mikor ezt kérdeztem az Oscar-díjas Jiří Menzeltől, az felelte: az, amelyen nem alszik el.

Nem értek ezzel egyet. Egy jó filmnél is el lehet aludni, úgy ahogy egy jó könyvnél. Az a fontos, hogy milyen érzéssel ébredek fel.

Mi a véleménye a magyar filmekről és rendezőkről?

Tarr Bélát és Szabó Istvánt, valamint filmjeiket ismerem és tetszenek.

Mi a véleménye a budapesti Frankofón Filmnapokról?

Az itt vetítésre kerülő filmeket már Franciaországban megnézhettem. Számomra nagy jelentőségűek a filmjeim utáni közönségbeszélgetések, hogy a nézők tekintetében és visszajelzésében mi jön le.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS