„A humor és a szeretet az orvosság, nem a pénz” • Hetedhéthatár

Emberi tényező

„A humor és a szeretet az orvosság, nem a pénz”

Tegnap este Pécsett tartott motivációs beszédet Hunter Doherty „Patch” Adams amerikai orvos, bohóc, író és társadalmi aktivista a PTE-ÁOK hallgatóinak és az érdeklődőknek. A doktor Illionis államban él, és intézetével együtt egy alternatív – nem biztosítási alapokon nyugvó – egészségügyi ellátás elkötelezett híveként dolgozik. Arra ösztönzi az orvosokat és az orvostanhallgatókat, hogy betegeikkel legyenek könyörületesek. Módszerének és karizmatikus egyéniségének is a lényege a humor, a szeretet és a játékosság, mely tulajdonságokat a legfontosabbnak tartja a gyógyítói hivatás során.

PA1Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE Orvostudományi Karának dékánja elmondta, hogy Dr. Patch Adams pécsi látogatásának az ötlete egy végzős fogorvos hallgatójuk, Mehrdad Soheili fejéből pattant ki, majd Földényi Gabriellával, a PTE ÁOK PR-irodájának vezetőjével közösen megszervezték a doktor látogatását, így a pécsi hallgatók lehetőséget kaptak arra, hogy egy motivációs előadás keretein belül megismerhessék egy nem mindennapi gyógyító gondolatait.

Földényi Gabriella azt is elmesélte, hogy tegnap délután Patch Adams a Pécsi Gyermekklinikán is járt, ahol karizmatikus és szeretetteli egyéniségével olyan beteg gyermekeket is sikerült nevetésre bírnia, akik betegségük következtében már nagyon keveset, vagy alig kommunikálnak a környezetükkel.

PA2Patch Adams a sajtótájékoztatóra érkezve rögtön bizonyította, hogy nemcsak prédikál a humorról: felfújt egy fingópárnát, majd a dékán háta mögé dugva eleresztette. Külseje és öltözéke – akárcsak egyénisége – a lehető legtávolabb áll attól, hogy hétköznapinak lehessen nevezni. Szivárványszínű ingben, amerikai rappereket túlszárnyaló, térdig érő ülepű, bő színes nadrágban rikító-tarka sportcipőben, a bal fülében egy villa alakú fülbevalóval, félig kékre festett és hosszú copfba fogott hajjal jelent meg a sajtótájékoztatón és így tartotta meg motivációs beszédét is.

Az előadást megelőzően közel fél órán keresztül válaszolgatott az ország minden szegletéből ideérkező újságírók és a pécsi orvostanhallgatók kérdéseire. Szinte minden válaszába beleszőtte, hogy milyen fontosnak tartja, hogy az orvosok szeretettel, könyörületesen bánjanak a betegeikkel, vegyék észre, lássák meg bennük a hozzájuk hasonló embert.

Végül a doktor egy pohár pezsgővel a kezében John Lennon Imagine című dalából idézett, kifejezve azt a reményét, hogy hozzá hasonlóan egyre többen látják és képzelik el így a világot és annak jövőjét.

 

Az idézet így hangzott:

PA3„…Imagine all the people
Living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one…”

„…Képzeld el hogy mindenki
Békében él
Mondhatod rám hogy álmodozó vagyok
De nem vagyok egyedül
Remélem egyszer te is az leszel
És eggyé válik a világ…”

Engem teljességgel meggyőzött, hogy hozzá hasonló gondolkodású, nyitott szívű orvosokkal és emberekkel ilyen világot teremthetünk…

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS