Sz. Kozári Piroska: Szülővárosom arcai – kiállítás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Sz. Kozári Piroska: Szülővárosom arcai – kiállítás

 

Sz. Kozári Piroska, Kohlmanné Sinkó Judit, Szabó Dalma és Csernik Zsombor a megnyitón

Sz. Kozári Piroska, Kohlmanné Sinkó Judit, Szabó Dalma és Csernik Zsombor a megnyitón

Szülővárosom arcai címmel április 12-ig látható Sz. Kozári Piroska kiállítása a pécsi Várkonyi Nándor Könyvtárban.

Kohlmanné Sinkó Judit, a Csorba Győző Könyvtár Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár vezetője a következő szavakkal ajánlotta a megnyitón megjelentek figyelmébe Sz. Kozári Piroska műveit.

„Szakácsné Kozári Piroska alkotásait immár 3. alkalommal állítjuk ki Folyosói galériánkban. 2011-ben grafikáiban, ceruza- és tusrajzaiban, 2012-ben festményeiben gyönyörködhettek könyvtárlátogatóink. A mostani kiállításra grafikáit, lavírozott tusrajzait, olajtemperával készült festményeit és pasztellképeit hozta el. A cím „Szülővárosom arcai” találóan fejezi ki a tárlat témáját.

Piroska, mint festőművész rendkívül termékeny alkotó. Sok alkotásán, sokféleképpen örökítette már meg szeretett szülővárosát. Keze nyomán újraélednek az általunk is oly jól ismert pécsi házak, terek és utcarészletek, Pécs bástyáit több festményén megörökítette. A könnyed ecsetvonásokkal, hol

"Szülővárosom arcai": Márkus István és Komlós Attila a róluk készült portrék mellett

„Szülővárosom arcai”: Márkus István és Komlós Attila a róluk készült portrék mellett

élénkebb, hol visszafogottabb pasztell árnyalatokkal megkomponált képek, rendkívül hangulatosak. A fény és színek játékával, térhatásával, valóban egyéni szépséget jelenít meg. A műveken átsugárzik az a szeretet és kötődés, amely Pécshez fűzi.

Portréin Pécs ismertebb arcai mellett, a hétköznapi emberek és gyermekek is láthatók. Ezeken a női kéz alkotta portrékon, a finom vonásokkal megrajzolt kedves gyermekarcok éppen olyan kifejezőek, mint a karakteres egyéniségeket ábrázoló felnőtt portrék.

Érzékelhető a kész művek és az alkotó közötti harmonikus bensőséges viszony, az a figyelem, szeretet és odaadás, amellyel készültek. Mindez elvarázsolja a nézőket, akik élményekkel gazdagodva térhetnek haza. Az alkotás jóleső érzése és öröme pedig megmarad a művésznek.

Piroska szerencsésnek mondhatja magát, hiszen olyan neves, európai hírű művészektől tanulhatott, mint Gebauer Ernő, Erdősi András (Szőnyi István tanítványa) és Martyn Ferenc.

Az 1978-tól működő Pécsi Alkotó Pedagógusok Műhelyének alapító tagja, a festőcsoport vezetőjeként tíz évig irányította a műhely munkáját.

Számos kiállításon szerepelt már alkotásaival, Pécsett és Baranyán kívül Magyarország több városában, munkái Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában is fellelhetők.

Taschner Barna - hegedű

Taschner Barna – hegedű

Piroska sokoldalú művész, aki a képzőművészeti alkotások mellett írással is foglalkozik. Tíz novelláskötete jelent már meg, ezekhez a rajzokat természetesen Piroska készítette. Köteteiben a művészet és az ember, a gyermek és a tanár kapcsolatának szeretetteljes, érdekes és különleges világát tárja elénk.

Borsós István - tárogató

Borsós István – tárogató

„Bátran, egészen tárd ki szíved, s ecseted ihlet szállja meg. Ha írsz, ha festesz, egy célod legyen: hogy a belső szépség kitündököljön.” – írta a XIV. században Tang Hou kínai műgyűjtő, műértő és esztéta.

Ez a belső szépség az, amely többletet ad egy képzőművészeti alkotásnak és írásnak egyaránt, és Piroska birtokában van ennek!”

 

A kiállításmegnyitón közreműködött: Borsós István (tárogató), Csernik Zsombor (próza), Szabó Dalma (ének) és Taschner Barna (hegedű).

 

A kiállítás keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9-től 13 óráig látogatható, Pécsett, a Nagy Jenő u. 24. szám alatti könyvtárban.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS