Huber Márta | Gondolatok a költészet napján

Szépirodalom - vers

Gondolatok a költészet napján

Mit jelent nekem a költészet? Édesanyámat. Tőle tanultam a szavakat, azok egymásutániságát. Különös dallama volt a mondatainak. Somogy megyében idegen volt a hanglejtése, hisz’ Vas megyéből származott. Ma is hallom, ahogy rácsodálkozott a tavaszra. „De sziép kiék az iég!” Varrónő volt. Tébláboltam körülötte, alig értem fel a konyhaasztalt, ahol szabott. Tél volt, jégvirágok az ablakon. Énekelt. Gyönyörű hangja volt. Ha nem dalolt, akkor verset mondott. Azokat a szövegeket idézte, amelyeket Bölcskei tanító úrtól tanult: A megfagyott gyermek, A celi Mária. Élénken emlékszem Mikes Kelemen leveleire, Arany János Családi körére, Petőfi Sándor A Tisza című versére és arra is, hogy tőle idézte meggyszüretkor:

 

„Ezrivel terem a fán a
Meggy…
Feleségem van nekem csak
Egy;
De mikor még ez az egy is
Sok!
Előbb-utóbb sírba vinni
Fog.”

 

Mit is jelent nekem a költészet? A költőt magát; olyan játékot a szavakkal, amellyel képet fest a hozzáértő. Szavak sokaságával varázsol, megjelenít. Mit jelent nekem a költészet? A költők azonosságát a műveikkel. Általuk, velük idézek fel egy ízt, egy érintést. A pillanat megfogható élményét élem át velük. A frissen sütött csörögefánk vaníliaillatát érzem. Miattuk villan fel a boldogság röpke élménye, az egyedül magammal felismerése, a szubjektív idill, a szívöröm, a beteljesülés. Általuk rémlik fel a ki nem mondott szavak özöne, velük feszül rám az eltitkolt magány. Ha nem tudom merre, hová, ők segítenek. Ha tépelődöm, veszkődöm önmagammal, feloldom bennük sérüléseimet. A versekben lubickolok. Bennük találok megnyugvást, kiutat.

Az igazán nagyok más sebeit jelenítik meg, élik át, akár képversben is, ahogy azt Nagy László tette a Seb a cédruson című versében.

 

nagy-laszlo-kepvers

Mi ez, ha nem a költészet megjelenítése? Netán csak varázslat? Vagy az Igazak előtti méltó főhajtás?

Tegyük ezt mindannyian József Attila születése – és a költészet napján!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

3 hozzászólás van ehhez: “Gondolatok a költészet napján”


 1. Kedves Márta!
  Köszönöm szép gondolataidat. Mélyen egyetértek velük, és úgy vélem, kevesen vannak olyanok, akik gyermekként, kamaszként,vagy szerelmes ifjúként ne keresték volna a költészet barátságát. Szerencsések azok akik, rátaláltak, és örömüket lelik benne. Hát még azok, akik adni is tudnak másoknak ezzel a csodálatos “eszközzel”.

  Tátrai Miklós

  Ui.: A magam amatőr módján én is megpróbáltam már, bizony nem könnyű “kenyér”!

  Hozzászóló: Tátrai Miklós | 2014. április 15., 16:02
 2. Mit jelent nekem a költészet?Huber Márti Tanárnő versmondásait a kollégiumban 17 éves koromban…Őszinte szeretettel

  Hozzászóló: Huszics Tamara | 2014. április 15., 17:05
 3. Márti!
  Tetszett a megfogalmazásod.Örülünk,hogy részesei lehettünk egy alkalommal amikor találkoztunk édesanyáddal és meggyőződhettünk róla,hogy mennyire szerette a verseket és a dalokat és ezt szeretettel közvetítette neked is.

  Hozzászóló: Gajdócsi Erzsike | 2014. április 15., 17:22

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés